Бавария ни помага с апарати за обдишване

Здраве
13:20 - 28 Ноември 2021
2989
Бавария ни помага с апарати за обдишване

Бавария, която е в тежка четвърта вълна на Ковид, отговори на молбата на България за подкрепа на здравната ни система, която пандемията постави на изпитание. С подкрепата на д-р Маркус Зьодер, министър-председател на Федерална провинция Бавария, към нас тръгват десет апарата за обдишване и десет монитора за наблюдение на спешни случаи в реанимация.

Те са нови, произведени от утвърдената европейска компания Philips.По инициатива на генералния консул на България в Мюнхен Драгомир Димитров, министър Стойчо Кацаров се обърна за съдействие заради кризисната ситуация в някои от болниците у нас, към д-р Флориан Херман, ръководител на Баварската държавна канцелария.

Буквално за дни баварското правителство реагира благодарение на министър-председателя д-р Маркус Зьодер и така необходимите у нас апарати от запаса на баварската централа за борба с пандемията ще пристигнат в България, след като бъдат натоварени в Мюнхен.

Най-голямата германска провинция от ноември въведе нови правила - достъп до обществени места на закрито като ресторанти например имат само ваксинираните, преболедувалите и хората с отрицателен PСR тест. Хората с бърз антигенен тест, не се да допускат на тези места.По среден брой на заразените Бавария е третата най-тежко засегната провинция в Германия, като в по-сериозно положение са Саксония и Тюрингия.

Дарителският жест на правителството на Бавария към България е знак за съпричастност към всички здравни системи в света, които работят на ръба своите сили. И в Германия, както в много точки на света, се води дебат какви са са мерките и темповете на ваксинация.Привърженик на по-строгите правила на работното място е баварският премиер Маркус Зьодер:

„Има нужда от задължително въвеждане на изискването „ваксиниран, преболедувал или тестван“ на работните места в цяла Германия. А работодателите трябва да имат правото да питат и проверяват дали служителите им са имунизирани или тествани”.

От 11 октомври насам за повечето хора в Германия тестовете за коронавирус не са вече безплатни. Баварският премиер настоява бързите тестове отново да бъдат на разположение безплатно, а и препоръчва разширяването на бустерните ваксини за цялото население. „Поставянето на бустерна доза трябва да е възможно за всеки, който иска и има нужда. Би било от полза, ако Постоянната имунизационна комисия излезе с препоръката за всеобщо поставяне на подсилваща доза с ваксина“, заяви Зьодер.