Баварски крем с извара
за 4 порции, 40 мин
Продукти
4 листа желатин или 2/3 пакетче на гранули
1 шушулка ванилия - 1-2 ч.л. екстракт или 1-2 пак. ванилова захар
300 мл прясно мляко
2 жълтъка
75 г захар
200 г извара
100 мл течна сметана за разбиване
Приготвяне
Желатинът се накисва в студена вода.
Кипва се прясното мляко с остърганите семенца ванилия и шушулката.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.
Отстранява се ваниловата шушулка. Горещото мляко бавно и с енергично разбъркване се налива в жълтъците. Сместа се връща обратно в тенджерата.
Загрява се леко с разбъркване докато се сгъсти.
Набъбналият желатин се слага в топлия крем и се разбърква да се разтвори.
Слага се на студена водна баня и се разбърква докато изстине.
Разбива се сметаната до пухкаво втвърдяване. Смесва се с изварата с разбъркване чрез повдигане.
Добавя се към крема с внимателно разбъркване.
Пълнят се чаши или купички и се слага в хладилника да се стегне за минимум 4 часа. Може да се гарнира с прясна маточина или мента.