Баварски крем с извара

за 4 порции, 40 мин

Кухня
09:50 - 31 Август 2022
4581
Баварски крем с извара

Продукти

4 листа желатин или 2/3 пакетче на гранули

1 шушулка ванилия - 1-2 ч.л. екстракт или 1-2 пак. ванилова захар

300 мл прясно мляко

2 жълтъка

75 г захар

200 г извара

100 мл течна сметана за разбиване

 

Приготвяне

Желатинът се накисва в студена вода.

Кипва се прясното мляко с остърганите семенца ванилия и шушулката.

Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.

Отстранява се ваниловата шушулка. Горещото мляко бавно и с енергично разбъркване се налива в жълтъците. Сместа се връща обратно в тенджерата.

Загрява се леко с разбъркване докато се сгъсти.

Набъбналият желатин се слага в топлия крем и се разбърква да се разтвори.

Слага се на студена водна баня и се разбърква докато изстине.

Разбива се сметаната до пухкаво втвърдяване. Смесва се с изварата с разбъркване чрез повдигане.

Добавя се към крема с внимателно разбъркване.

Пълнят се чаши или купички и се слага в хладилника да се стегне за минимум 4 часа. Може да се гарнира с прясна маточина или мента.