ББР отпуска кредити за предприятия до 48 000 лева

Новини
18:02 - 07 Април 2020
1452
ББР отпуска кредити за предприятия до 48 000 лева

Българската банка за развитие е мобилизирала целия си ресурс и капацитет, за да даде най-добрите решения. "Днешната програма е самостоятелна, със собствен ресурс на ББР, извън 700 млн. на правителството. Договорили сме над 1,7 млрд. евро международни линии с водещи международни банки, като тези в Китай, ЕИБ, Япония и Южна Корея". Това обясниха на брифинг по повод програмата си в подкрепа на бизнеса. 
 
"Тази мярка ще засегне микропредприятията и компании. Тя ще бъде реализирана чрез нашата платформа "Джобс", ще отпуска кредити на микропредприятията в размер до 48 800 лв. до 2 г. гратисен период, оборотните линии – 36 месеца, за кредитите до 60 месеца. Това е подкрепено с гаранция от ЕИБ", заявиха от трезора. 
 
"500-те млн. от правителството ще бъдат за гарантиране на кредити от търговските банки за фирмите у нас. Те не са директно от ББР, кредитополучателите могат да го направят портфейлна и банкова гаранция. 200-те млн лева. ще се използват за отпускане на безлихвени кредити до 1500 лв., отново сме само гарант и няма да бъдат отпускани от нас. Срокът им ще бъде 24 месеца, гратисния период ще бъде от 6 до 12 месеца. Няма възможности за злоупотреби в ББР, това са зловредни новини. ББР не раздава кредити, само дава гаранции. Българските банки са добре капитализирани и работят прозрачно", обясниха финансистите.