ББР пуска 20 млн. за розопроизводителите

Икономика
15:39 - 24 Януари 2022
949
ББР пуска 20 млн. за розопроизводителите

Българската банка за развитие (ББР) пуска 20 млн. лв. за евтини кредити за розопроизводители, като заемите ще могат да се обезпечават и с розово масло.

Те ще се предоставят по програма "Подкрепа за розопреработване", стана ясно от общ брифинг на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, агроминистъра Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

В детайли, банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро, малки и средни фирми от сектора, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност заради пандемията.

"Кредитите ще са между 100 000 лв. и 1 млн. лв за период от 3 г., което означава, че те могат да засеят не само реколта 2022-2023, но и реколта 2023-2024 г. Предвидените лихви са от 3.7 % нагоре, в зависимост от рейтинга на съответния кредитополучател и от обезпечението, което освен розово масло, може да бъдат и други", заяви изп.-директор на банката Владимир Георгиев.

За отпускането на кредитите роля ще има и "Националният институт за изследвания и сертификация", който ще определя качеството и съхранението на обезпечението. В момента той е част от холдинга на Държавната консолидационна компания.

В последните години покрай пандемията се стигна до натрупване на големи запаси непродадено розово масло. Секторът е затруднен и от увеличението на цените на труд, електроенергия и торове.

През есента на миналата година Държавен фонд "Земеделие" вече подпомогна бранша с 2 млн. лв. Те бяха отпуснати по схемата "Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от Covid-19".

Даниел Лорер припомни, че подкрепата на затруднените микро, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР.

"Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от Covid-19", посочи министърът на иновациите и растежа.