„Атака” напусна „Обединени патриоти”

Политика
11:59 - 04 Септември 2019
3000
„Атака” напусна „Обединени патриоти”

Юристът Явор Нотев, Николай Александров, Маргарита Николова и проф. Станислав Станилов напускат парламентарната група на „Обединени патриоти”. Това са четиримата представители на „Атака”, които бяха оставени в групата след изключването на Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов.

Решението бе обявено на брифинг в парламента. Явор Нотев направи изключително остро изказване. Той обяви, че решението на представителите на ВМРО и НФСБ да изключат Сидеров, Чуколов и Шопов било позорно. Такова било и завръщането на Валери Симеонов в Народното събрание, след като подал оставка и се провалил като вицепремиер.

Симеонов седнал на мястото на Волен Сидеров и се държал като председател на групата на „Обединени патриоти” (ОП).

Освен това с изключването на Сидеров, Чуколов и Шопов ОП станала четвърта сила в Народното събрание – след ДПС.

С напускането на групата Явор Нотев вече няма да е и зам.-председател на парламента. ОП вероятно ще излъчи друг на негово място.

Депутатите от „Атака” вече ще са със статут на нечленуващи в парламентарни групи. Така те няма да имат право да са членове на парламентарни комисии.

След въпрос на „Флагман” дали ще минат в опозиция или ще продължат да подкрепят правителството, Явор Нотев обясни, че това зависи от решенията на изпълнителната власт. Това означава, че „Атака” вероятно ще остане във властта.

От думите на Нотев стана ясно, че те остават за лидера си и че не приемат да са „гражданска квота” в парламентарната група на ОП.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов след това изрази съжаление заради решението на четиримата му колеги. Според него изключването на Сидеров, Чуколов и Шопов е било неизбежно заради тяхното недисциплинирано поведение.

С Нотев, Станилов, Николова и Александров НФСБ и ВМРО работели добре.

„„Обединени патриоти” остават като група, като наименование и като коалиционен партньор със своите особености и изисквания, и претенции към управлението на държавата”, посочи Симеонов.

На този етап не било ясно кой ще бъде предложен за зам.-председател на парламента на мястото на Нотев.