„Бионтех”: Не отлагайте втората доза от ваксината

Дания обяви в понеделник, че ще поставя дозите през 6 седмици

Свят
15:30 - 05 Януари 2021
2157
„Бионтех”: Не отлагайте втората доза от ваксината

Германската компания „Бионтех” предупреди, че няма данни, които да подкрепят "безопасността и ефективността" на ваксината срещу коронавируса, ако се забави поставянето на втората доза повече от 3 седмици, информира АФП.

Коментарът на компанията е в отговор на плановете на някои държави, особено Великобритания, да отложат поставянето на втората доза, за да може колкото се може повече хора да се ваксинират.

Ваксината е разработена съвместно между „Бионтех” и американския фармацевтичен гигант P”Пфайзер”. От германската компания отбелязаха, че данните от клиничните им изпитания показват, че ефективността от 95% се основава на поставянето на втората доза 21 дни след първата.

"Безопасността и ефективността на ваксината не е оценявана при различен график на поставяне на дозите", поясняват от „Бионтех”.

"Въпреки данните...демонстрират, че ваксината осигурява частична защита най-рано 12 дни след първата доза, няма данни, които да демонстрират защитата да се запазва 21 дни след първата доза", се допълва още в позицията на компанията.

Дания обяви в понеделник, че ще поставя дозите през 6 седмици, докато Великобритания заяви, че ще чака до 12 седмици преди да постави втората доза.

Германия също обмисля да разшири прозореца.

Поддръжници на тези действия твърдят, че практиката ще позволи по-голяма част от населението да получи от първата доза.

Докато решението за алтернативно дозиране е в ръцете на здравните власти, ние вярваме, че втората доза е необходима, за да осигури максимална защита срещу заболяването, заявяват от „Бионтех” и допълват, че ще продължат диалога с регулаторите, здравните власти и правителствата.