Скандал: Защо изоставаме с ваксините и къде е "Пфайзер" в България?

Здраве
14:40 - 05 Януари 2021
6909
Скандал: Защо изоставаме с ваксините и къде е "Пфайзер" в България?

България ще се окаже на края на опашката за ваксини, въпреки уверенията на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че у нас масовото имунизиране срещу COVID-19 ще започне през март, научи Lupa.bg. Оказва се, че и наши съседки извън ЕС, и европейски страни, вече получават огромни количества, на фона на които България изглежда, сякаш ще ваксинира 70% в следващите 4 години, а на 4 месеца. Скандалът с различните параметри на доставките започна да набира скорост още миналата седмица, когато из коридорите на властта се е дочуло, че има страни-членки на ЕС, които са успели да си договорят още количества - допълнителни от регламентираните чрез ЕК уж за симултантно и справедливо разпределение спрямо населението на всяка държава. 

Така, например, днес Гърция избухна с новината, че ще се разполага с милиони дози до март, от 3 различни производителя, докато у нас все още се говори само за РНК вариантите на "Пфайзер" и "Модерна". 

Междувременно опитът на медията ни да се свърже с "Пфайзер" в София удари на камък. Оказа се, че целият офис е минал на дистанционна работа и никой от 100-те души, работещи там, нито от ръководните кадри, не може да бъде потърсен за мнение, за насока и за информация, от която голяма част и от лекарите, и от пациентите, се нуждаят.

На "Цариградско шосе", където е седалището на българския филиал на фарма гиганта, е останал само служител "на рецепция", както сам той се изрази, който съветва всеки да се обръща към Пфайзер в Лондон.

От там пък уж получихме уверение, че ще бъде отговорено на въпросите ни, касаещи ваксинирането у нас, но разговорът с оператор не доведе до успех. Съдружната компания и действителният разработчик на ваксината "Байонтех" пък информира медията ни, че единствената информация, с която разполагат те, подходяща за обществеността, се намирала в трите центъра по клинични проучвания в Германия, и отново ни препратиха да зададем питанията си към "Пфайзер". 

Ето какво ще получат гърците по техните договори. Можете да сравните сами количествата, пристигащи в южната ни съседка, и нашите до момента и в близкото бъдеще: 

До края на 2020 г. Гърция е получила близо 100,000 дози от ваксината на "Пфайзер/Байонтек"

До края на януари те ще са 419,000. Още над 330,000 са предвидени за началото на февруари, а към края на март общо от този производител южната ни съседка ще се е сдобила с общо 1,3 милиона дози. 

Паралелно 240,000 заминават за Атина до април от "Модерна", 500,000 - от "АстраЗенека/Оксфорд", при това до края на този месец, следвани от 800,000 в края на февруари, 1,5 милиона през март и 2,2 милиона през април. За 10-милионна Гърция, тя очаква още доставки от "Джонсън енд Джонсън", "Санофи" (макар там да има забавяне на третата фаза - б.р.), и от "Кюървак".