„Булсатком“ пали война между телекомите

United Group плаши със съд, ако КЗК спре сделката за „Булсатком“ заради „Йеттел“

Новини
16:00 - 08 Март 2023
10912
„Булсатком“ пали война между телекомите

Считаме искането на „Йеттел България“ към Комисията за защита на конкуренцията да обедини процедурата по проверка на придобиването на „Булсатком“ от Viva Corporate с процедурата, инициирана от Slovenia Broadband, за необосновано, безпочвено и абсурдно.

Това се казва в разпространена до медиите позиция на United Group.

Според компанията, „Йеттел България“ иска от българския регулатор да обедини една проучвателна процедура, в която страна е Viva Corporate, с процедура относно нотифицирани сделки, по която страна е Slovenia Broadband. Това са различни типове производства с различни участници, които действат в различно качество.

Процедурата по разглеждането на уведомлението на Slovenia Broadband се отнася до придобиването и обратния лизинг на част от активите на „Булсатком“.

„Считаме, че целта на отправеното от „Йеттел България“ искане е да осуети процеса, за да забави и усложни процедурата по вземане на решение по отношение на уведомлението, подадено от Slovenia Broadband. Нещо повече, с тези си действия „Йеттел България“ цели единствено да навреди на бизнеса на United Group в България. Струва си да отбележим, че

„Йеттел България“ иска от КЗК да наруши законите на България с цел да защити собствените си интереси.

Преди стъпването на United Group в България, „Йеттел България“ беше фокусирана върху високите си печалби без да инвестира в развитието на бизнеса си. Сега, изведнъж, след като United Group навлезе на пазара и създаде конкурентна среда, „Йеттел България“ започна да проявява претенции към нашите действия", пишат още от United Group.

Според тях ще е незаконосъобразно, в случай че КЗК допусне и удовлетвори искането на „Йеттел България“.

„Ако все пак това се случи, ще се възползваме от всички налични правни средства за защита на нашите права и интереси, включително и в съда“.

В становището на „Йеттел България“ пише още, че „придобиването на най-ключовите активи на „Булсатком“ - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и фиксирана оптична мрежа) - от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет, като „това от своя страна би могло

да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция“. 

United Group притежава у нас оператора „Виваком“ и медийната група на „Нова телевизия“.

Преди половин година бизнесменът Спас Русев стана собственик на „Булсатком“ срещу 120 милиона евро по тогавашни неофициални пазарни оценки. Малко по-късно обаче стана ясно, че сделката е била финансирана с помощта на „Юнайтед груп“, която в момента е напът да придобие официално контрола върху интернет и тв оперотара. Ето защо другите играчи на телеком пазара започнаха правни действия срещу обединението.