„Чичо Коледа“ се завръща в кината

В лавината от комични ситуации всеки от героите търси това, за което жадува най-много – семейство, любов, приятелство

Култура
12:40 - 20 Декември 2022
2235
„Чичо Коледа“ се завръща в кината

„Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев отново ще подарява усмивки и добро настроение на зрителите от 23-ти декември, когато тръгва повторно по кината.

Поради заявен интерес от страна на публиката кино „Арена“ в София, Варна и Пловдив ще излъчва лентата от 23.12, а за по-нетърпеливите вече има прожекции и в столичните киносалони „Културен център G8“ и „Евросинема“. Авторите се надяват да зарадват повече киномани и любители на хубавите истории.

Едно дете мечтае да има семейство. Мъж, облечен като Дядо Коледа, трябва да разбере кой е. Таксиметров шофьор, майстор на импровизираната лъжа, се запознава с момиче, готово на всичко, за да сбъдне мечтата си. Случайността среща Чичо Коледа и детето с красивата сервитьорка Милена, с улични музиканти – комарджия, пияница и своенравен старец, с любовницата на датския принц и дори с президента и премиера.

В лавината от комични ситуации всеки от героите търси това, за което жадува най-много – семейство, идентичност, прошка, любов, съчувствие, приятелство. Няма как желанията им да не се сбъднат, стига да повярват в Чичо Коледа.

И в тази продукция Ивайло Пенчев залага на любими актьори, с които работи за пореден път. Чичо Коледа е Филип Аврамов – чаровникът с лице на престъпник, очи на ангел и усмивка на дете, в което може да се влюби всяка жена, след това да го прогони и накрая да стане негова съпруга.

Малин Кръстев, актьорът, който може да изиграе всичко, в „Чичо Коледа“ е таксиметров шофьор от ново поколение, приятел, романтик и състрадателен мъж. Негова е и една от най-трогателните любовни сцени, заедно с красивата и талантлива Симона Халачева. В този предколедно настроен за лудории свят вилнеят и героите на Стефан Денолюбов, на Васил Банов, на Свежен Младенов, Милена Аврамова, Китодар Тодоров, Ивайло Драгиев.

Аня Пенчева с идеален немски, Албена Колева с идеален акцент, Меглена Караламбова като баба с деменция и София Бобчева като истинско цвете създават ярки женски епизодични персонажи. Участието им показва, че за големите артисти няма малки и големи роли.

В „Чичо Коледа“ се появяват и музиканти – Иван Лечев с цигулка и „Акага“ с една романтична интерпретация на „Снегът на спомена“. Песента, позната с гласа на Георги Минчев, е най-адекватният финал на цялата история, замесените в нея съдби и почти хепиенд.

На Филип Аврамов партнира 9-годишният син на актьора Деян Ангелов – Ален Ангелов, в ролята на сирачето. Ален уверено върви по стъпките на баща с вече три пълнометражни филма. 

Невероятно смешни са образите на премиера и на президента – и двамата „действат“ само в гръб, без лица, но са безпогрешно разпознаваеми. "Чичо Коледа, защо не се обадиш не премиера, нали си станахте близки!", "Не става. Ако се обадя на премиера, президентът ще ми се разсърди", "Тогава се обади на президента", "Премиерът ще се разсърди...", са част от шеговитите реплики с политическа препратка към периода 2020-2021 г.

Сценарият на филма е дело на Божан Петров, Ивайло Пенчев и Весел Цанков, оператор е Георги Челебиев, музиката е композирана от Георги Стрезов, Александър Костов, Симеон Едуард, Велислава Георгиева.