„Ди Велт“ ни хвали: България спаси Украйна

Кирил Петков и Асен Василев са в основата на санкциите срещу Русия

Украйна
09:25 - 18 Януари 2023
6511
„Ди Велт“ ни хвали: България спаси Украйна

Благодарение на разпокъсаната си вътрешна политика и проруските наклонности на голяма част от нейния елит, София се стараеше по време на инвазията да подчертава, че не въоръжава Украйна. Това обаче е била димна завеса, според разследване на германския всекидневник "Ди Велт".

„Когато на 28 април миналата година тогавашният български премиер Кирил Петков пристигна на визита в Киев, човек можеше да се запита какво въобще прави там“, така започва материалът на вестника.

Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, "Ди велт" събира картина на това как България се намесва във войната и използва посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

Петков и Василев, сега опозиционни политици, търсещи път обратно към властта на очакваните предстоящи избори, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България миналата пролет.

„Смятаме, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България“, казва Петков пред WELT.

Журналистите припомнят, че Зеленски се е срещнал с Петков и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка - България ще поправя развалени украински танкове. Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.

Всъщност, разкрива вестникът, в същия този момент България вече е задействала таен процес за значителна военна помощ за Украйна. Докато социалистическата партия в София наричаше доставките на българско оръжие за украинските сили „червена линия“, чиновниците на Петков избягваха междуправителствени транзакции и използваха посреднически компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставка по въздух и суша през Румъния, Унгария, и Полша.

Според изчисленията на „Ди Велт“ по този начин България покрива една трета от нуждите на страната, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, бе руска собственост.

Украинското правителство потвърди информациите ни в тази статия, пише още вестникът.

„Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, така че президентът Зеленски ме изпрати да набавя необходимия материал“, каза Кулеба.

"Това бе въпрос на „живот и смърт“ по онова време, обясни Кулеба, защото в противен случай руснаците щяха да окупират повече села и градове, „убиваха, измъчваха и изнасилваха“ повече украинци.

Петков се задейства още на 25 февруари 2022 г, пише „Ди Велт“. Ден след нападението на Русия в Брюксел има Европейски съвет и тъй като всеки премиер прави обръщение, срещата се проточва до късна нощ. Кирил Петков обикаля всеки един от лидерите и търси разговор.

Обяснява, че Зеленски няма да оцелее и 24 часа без помощ. Предлага Русия да бъде изключена от системата суифт и да се замразят банковите заеми на Европейската банка за Руската централна банка. Говори с Макрон, с Шолц - повечето лидери са скептични. В крайна сметка обаче Европейската комисия приема предложението му и то се осъществява по-късно.

Паралелно с това Асен Василев участва в срещата на финансовите министри на ЕС в Париж. И там министрите са все още доста колебливи, повечето още не могат да осъзнаят новината за нападението. Василев излиза и държи реч. Но не за икономика и финанси, а обяснява на колегите си какво означава за Путин „денацифирането на Украйна.“