„Един джаз ден” за столичани на 23 юни

Талантливи музиканти се включват в целодневния фестивал с вход свободен

Култура
14:45 - 17 Юни 2024
1387
„Един джаз ден” за столичани на 23 юни

Четвъртото поредно издание на еднодневния фестивал „Един джаз ден“ се завръща пред софийската публика на 23 юни 2024 г. с вход свободен и на няколко локации из столицата. Той ще обедини в себе си вдъхновяващи дискусии, полезни работилници и вълнуващи концерти, в които ще вземат участие млади таланти от музикални училища в страната.

Ежегодният джаз празник ще започне в ефира на медийния партньор на събитието Jazz FM Radio с разговори с участниците и техните преподаватели за израстването в музиката и създаването на собствен почерк в джаза, за вдъхновението от джаза и полета в него. Посетителите на фестивала ще може да се насладят на изпълнения от миналите издания на събитието и ще се заредят с настроение за ден, изпълнен с джаз.

Две работилници са част от програмата на „Един джаз ден“ - 2024. Хореографът Петър Герзилов ще поведе в магията на танца, ритъма и джаза, а Доротея Люцканова, Даниела Станкова и Павел Цонев ще развият уменията на младите таланти в областта на вокалната импровизация. Работилниците ще се проведат от 13:00 и 14:00ч. в галерия "Сезони” на Дом на културата “Средец”.

Програмата предвижда и дискусионна среща между участниците в „Един джаз ден“. Ученици, преподаватели и гости ще обсъдят теми, свързани с реализацията в полето на джаза във всичките му аспекти. Ще бъдат дадени примери за добри практики, които да послужат на всички в тяхното усъвършенстване.

Джаз празникът ще се премести в Борисовата градина и ще продължи с музикално-танцова изненада на входа на парка, която ще отведе публиката до Лятната естрада за вълнуващите концерти, с които ще завърши програмата.

Възпитаниците на НУИ „Панайот Пипков“ (гр. Плевен) ще представят проекта си “С песните на Мими Николова” със специалното участие на самата джаз прима.

Учениците от Училище за певци D Stars (гр. София) под съпровода на Светослав Миланов - пиано, Самуил Даскалов - контрабас, и Адриан Николов - ударни ще изпълнят класически джаз стандарти в съвременни интерпретации в концерта си „Модерни времена”.

В последния концерт за вечерта ще се насладим на талантите от НУМСИ „Христина Морфова“ (гр. Стара Загора) и новосъздадения The Herbie Hancock Project с песните на Хърби Хенкок. Те ще се проведат от 19:30ч., 20:00ч. и 20:30 ч. на сцената на Лятната естрада в Борисовата градина.

„Един джаз ден” е еднодневен джаз фестивал, който дава възможност на млади артисти да изразят себе си, творческите си виждания, да обогатят познанията си и да се вдъхновят, музицирайки с едни от най-известните лица на българската джаз сцена.

Събитието обединява концертния формат с интерактивни работилници, в които публиката може да се запознае с различни стилове и течения в джаза, да вземе активно участие, да се забавлява, пее и танцува. Фестивалът показва, че джазът освен многопластов, е разнообразен и привлекателен жанр, до който всеки може да се докосне.

Училище за певци D Stars е създадено през 2005 г. от Даниела Станкова със задачата да открива и дава път за реализация на млади таланти в областта на музикално-певческото изкуство. През годините в школата са се обучавали стотици възпитаници от различни възрасти и с различен опит.

Те обогатяват музикалния си мироглед и познанията си, запознавайки се с различни жанрове и стилове и техните най-ярки образци, музицирайки с едни от най-добрите музиканти от българската сцена. Даниела Станкова създава и дава старт на първото Училище за музикален театър.

ПРОГРАМА

10:30 ч. - 11:00 ч. и 11:45 ч. - 12:45 ч. - Среща на ученици и преподаватели в ефира на Jazz FM

Дом на културата “Средец”:

13:00 ч. - Работилница „Танц, ритъм и джаз” с Петър Герзилов

14:00 ч. - Работилница „Вокална импровизация” с Доротея Люцканова, Даниела Станкова и Павел Цонев.

Езеро Ариана, Борисова градина:

18:30 ч. - Музикален флашмоб на входа на Борисовата градина край езеро Ариана

Лятна естрада, Борисова градина:

19:30 ч. - „С песните на Мими Николова” със специалното участие на Мими Николова, НУИ „Панайот Пипков” (гр. Плевен)

20:00 ч. - „Модерни времена” - класически джаз стандарти в съвременни интерпретации, Училище за певци D Stars

20:30 ч. - The Herbie Hancock Project - НУМСИ „Христина Морфова” (гр. Стара Загора)

ВХОД СВОБОДЕН!