„Фейсбук” се съгласи да плати глоба от $5 млрд.

Зукърбърг ще трябва да одобри нови политики за защита на личните данни

Свят
16:48 - 24 Юли 2019
1895
„Фейсбук” се съгласи да плати глоба от $5 млрд.

От "Фейсбук" съобщиха, че са се съгласили да платят глобата от 5 милиарда щатски долара във връзка със скандала около компанията Кеймбридж Аналитика, информират медии, позовавайки се на Федералната търговска комисия.

Това е най-голямата глоба, която е налагана в света за неправомерно използване на лични данни.

В допълнение социалната мрежа е задължена да подобри практиките за защита на личните данни.

Гигантът обяви, че споразумението ще изисква "фундаментална промяна" в начина й на бизнес, който ще включва по-стриктни процеси за установяване на рискове, свързани с неправомерно използване на лични данни. Според договореностите основателят и шеф на "Фейсбук" Марк Зукърбърг ще трябва да одобри нови политики за защита на личните данни. Ще бъдат налагани наказания и глоби при нови нарушения. Освен това комисията изисква от социалната мрежа да сигнализира при инциденти, свързани с информация на 500 или повече потребители. Компанията ще трябва да разрешава проблемите и да документира тези сигнали в рамките на 30 дни.

Компанията също обяви, че е разрешила течащото разследване на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, която също наложи промени в политиките и 100 милиона долара глоба.