„Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и "Ню Йорк таймс" спират да работят в Русия

Всеки, който дори само спомене агресивната война на Путин в Украйна, е заплашен от 15 години затвор.

Новини
19:10 - 08 Март 2022
2903
„Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и "Ню Йорк таймс" спират да работят в Русия

Един от водещите германски всекидневници „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ) изтегля двамата си кореспонденти от Русия заради новия закон за медиите там, който криминализира „фалшивите новини“ със затвор до 15 години, съобщи ДПА.

Престижният американски вестник "Ню Йорк таймс" също обяви днес, че е решил да изведе журналистите си от Русия, предаде Франс прес.

Изданието мотивира решението си с новия руски закон, "който цели да криминализира независимото и коректно отразяване на войната в Украйна".

На страниците на ФАЦ издателят на вестника Бертолд Колер пусна в тази връзка коментар със заглавие „Страхът на Путин от истината“. В него Колер констатира, че

„дори в разгара на Студената война комунистите в Кремъл не казваха на чуждестранните журналисти какво да пишат“.

Издателят оценява, че „приетият миналия петък пакет от закони срещу разпространението на "фалшиви новини" позволява разпространяването на истината от Москва само с цената на драконовски наказания.

Всеки, който дори само спомене агресивната война на Путин в Украйна, е заплашен от 15 години затвор.

Поради това чуждестранните осведомителни агенции, телевизии и вестници помолиха своите кореспонденти и репортери да напуснат Москва. ФАЦ също реши да направи това.“

Колер допълва, че журналистите на ФАЦ ще продължат да информират за случващото се в Русия по най-добрия възможен начин, но „от място, където могат да говорят и пишат свободно, без да са заплашени от затвор“

До момента германските телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, както и Си Ен Ен, „Блумбърг“ и Би Би Си напълно или частично прекратиха работата си в Русия. 

„Цензурата никога не е признак на сила. Мерките по-скоро разкриват колко голям е страхът от истината в Кремъл. Но дори и Путин няма да успее да я потисне“, пише в тази връзка издателят на ФАЦ Бертолд Колер.