„Газпром“ оряза доставките и за Франция

Новини
13:59 - 30 Август 2022
2442
„Газпром“ оряза доставките и за Франция

Франция е поредната страна от ЕС, на която „Газпром“ реши да отреже доставките. Френската група „Анжи“ съобщи, че е била информирана от "Газпром" за намаляване на газовите доставки.

От руската страна обяснили, че причината е във възникнали „разногласия между страните по прилагането на договори“. Така руската компания отново разбива мита, че е надежден партньор и сигурен доставчик.

„Газпром“ непрекъснато си измисля поводи да ограничава или спира подаването на природен газ дори на компании, които приеха променената  с указ на Путин схема за плащане. От това вече пострадаха германската „Унипер“, италианската „Ени“ и т. н. А голямата газова артерия към Европа - „Северен поток“, вече месеци работи със силно намален капацитет, защото „Газпром“ твърди, че трябва да прави един след друг ремонти и профилактики. Включително от сряда, 31 август, „потокът“ ще бъде напълно спрян за тридневни поправки. Германските власти подозират, че „ремонтът“ може да се проточи - като част от тактиката на Москва да тормози страните от ЕС с „газова диета“.

Доставките на „Газпром“ за  френската „Анжи“ са намалели значително от началото на войната в Украйна. Но „Анжи“ увери, че вече е осигурила необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си нужди.