„Газпром“: Украйна възпрепятства доставките на газ за Молдова

Новини
14:50 - 22 Ноември 2022
1427
„Газпром“: Украйна възпрепятства доставките на газ за Молдова

Руският енергиен гигант „Газпром“ обвини във вторник Украйна, че създава дисбаланси в доставките на природен газ за Молдова през газопровода „Суджа“.

„Обемът газ, доставен от „Газпром“ на газоизмервателната станция „Суджа“ за транзит към Молдова през територията на Украйна, надвишава физическия обем, пренесен на границата на Украйна с Молдова“, написа енергийната корпорация в профила си в Telegram.

Освен това „Газпром“ предупреди, че от 28-и ноември ще започне да намалява подаването на природен газ към тръбопровода „Суджа“

в размер на дневната недостатъчна доставка, ако продължава да съществуват дисбалансите в транзита през Украйна.

Вчера Молдова предупреди населението на страната да се подготви за сурова зима, тъй като тя е изправена пред „остра“ енергийна криза, която рискува да разпали недоволството на хората от войната на Русия в Украйна,

заплашвайки енергийните доставки и повишавайки цените.

Междувременно около 50 държави и институции се срещнаха в Париж в понеделник, за да обещаят помощ за Молдова, тъй като се увеличават опасенията, че страната може да бъде допълнително дестабилизирана от конфликта.

„Тази война застрашава доставките на електричество и газ. Не сме сигурни, че можем да намерим достатъчно, за да отопляваме и осветяваме домовете си, а дори и да го направим, цените са непосилни за нашите хора и икономика. Това може да застраши нашите социален мир и сигурност“, каза в своя реч президентът Мая Санду пред делегатите в реч.

„Знам, че всички в Европа плащат много висока цена за енергията, но същите тези цени имат много по-разрушително въздействие върху нашата страна и хора“, добави тя.

В забележки, публикувани на уебсайта на Санду в Кишинев, президентът също така предупреди, че демокрацията в Молдова е атакувана от това, което тя описа като подкрепяни от Русия престъпни групи, организиращи седмични протести с искане на нейната оставка.

„Антиправителствените протести в Кишинев – това е част от хибридна война срещу Молдова, пряко финансирана от Русия, която всяка седмица плаща на участниците, за да участват“, каза тя. „Трябва да работим заедно, за да спрем тези групи“.

Молдова усети ефектите от нарастващите цени на храните и енергията и бежанците,

пристигащи в страната с население от 2,5 милиона души, като тя е приела повече украински бежанци на глава от населението, отколкото всяка друга страна.

Въпреки че има силни исторически и езикови връзки със съседната членка на Европейския съюз - Румъния, Молдова разчита изключително на руския „Газпром“ за вноса на газ и до голяма степен е зависима от руската енергия.