„Гей ли си?” вкара словашкия премиер в болница

Нещо за четене
16:13 - 26 Февруари 2020
10395
„Гей ли си?” вкара словашкия премиер в болница

Словашкият премиер Петер Пелегрини постъпи изненадващо в болница преди три дни заради внезапно заболяване. Това се случва седмица преди парламентарните избори, на които неговата партия може да загуби властта.

Премиерът на Словакия беше хоспитализиран заради остра инфекция на горните дихателни пътища, придружена с висока температура, а това подхрани слуховете, че Пелегрини е пипнал китайския вирус, който вече мигрира из половин Европа.  Заболяването на Пелегрини се случи непосредствено след срещата на върха на Евросъюза в Брюксел, което постави пред хипотезата всички евролидери, включително и българският премиер Бойко Борисов, да се окажат под карантина за поне две седмици. 


„Премиерът е изтощен и има пневмония, а не коронавирус”, обявиха от канцеларията на министър-председателя. Самият Пелегрини пък обяви, че вече е добре и се връща на работа.

Но какво все пак вкара премиера на Словакия в болница?

Седмица по-рано Петер Пелегрини беше интервюиран от най-тиражното седмично издание в страната Plus 7 dní. Издателят обаче отказа да пусне част от интервюто, в което се дискутира сексуалната ориентация на словашкия премиер. Pane premiére, jste gay? (Господин премиер, гей ли сте?), е последният въпрос в интервюто, който така и не стига до читателите.

До многобройните читатели на братиславското издание Plus 7 dní така и не достига най-любопитния въпрос от интервюто

Заради откровеното цензуриране главният редактор на изданието напусна работата си. Бившият главен редактор на изданието Катарина Шелестиакова каза, че Пелегрини, който се бори срещу ЛГБТ общността, трябва да се справи с въпросите за своята сексуална ориентация.

В непубликуваната част от интервюто Пелегрини казва, че не е гей. Въпреки това скоро след интервюто премиерът на Словакия се обажда на издателя и настоятелно оказва натиск текстът да не бъде публикуван.

Освен на отлично сътрудничество между Словакия и Франция Петер Пелегрини се радва на близки приятелски отношения с Еманюел Макрон. За френския президент също периодично се появяват слухове, че има нетрадиционна сексуална ориентация.

„Сексуалната ориентация на който и да е политически лидер няма нищо общо с неговата способност да върши работата си, нито с обществения интерес. Следователно такъв въпрос няма място в подобно интервю”, заяви Мартина Шебова, управител на портфолиото за печат на New and Media Holding.


В словашките медии и интернет сексуалната ориентация на Петер Пелегрини, който има италианска жилка в кръвта, е често обсъждана тема. Според словаци интервюто и и последващите коментари са изнервили премиера. Той прекарал няколко безсънни нощи и от изтощение имунитетът му спаднал. Така станал лесна мишена на вируси.

Същевременно вчера словашкият парламент за трети път отхвърли Истанбулската конвенция.