Словакия за трети път отхвърли Истанбулската конвенция

Парламентът призова президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че страната ще остане вън от договора

Новини
12:04 - 26 Февруари 2020
1753
Словакия за трети път отхвърли Истанбулската конвенция

Словашкият парламент отхвърли ратификацията на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция.

96-ма от 113-те присъстващи депутати в 150-членния парламент гласуваха против конвенцията на Съвета на Европа във вторник, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Отхвърлянето бе предложено от крайните националисти от Словашката национална партия, член на управляващата кoалиция, с подкрепата на старшия коалиционен партньор, лявата „Смер-социална демокрация“. Опозиционната крайнодясна Народна партия “Наша Словакия” също гласува против.

Депутатите също така призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия ще остане вън от договора.

Опонентите на конвенцията в Словакия, в която по-голямата част от населението е католическо, твърдят, че някои клаузи ще нарушат конституцията - например, защото конституцията дефинира брака като съюз между мъж и жена. Някои се позовават и на примера на България, където проектозаконът за ратификация беше оттеглен от правителството по искане на премиера Бойко Борисов.

Това е трето гласуване в парламента в Братислава след подобни резултати от вотове през март и ноември 2019 г.

Конвенцията на Съвета на Европа се основава на разбирането, че насилието срещу жените е форма на насилие, извършвано срещу жените, защото те са жени. Тя въвежда изискване към държавите да вземат мерки, които предотвратяват извършването на насилие по полов признак, защита на жертвите и законодателно преследване на извършителите.

Документът, който е в сила от 2014 г., е ратифициран от 33 държави, а през 2017 г и от Европейския съюз. От членките на Съюза конвенцията не е възприета в България, Словакия, Чехия, Унгария, Литва и Латвия. През ноември 2019 г. Европейският парламент призова държавите, които не са ратифицирали още конвенцията, да го сторят незабавно.

Дни преди насрочените за 29 февруари в Словакия парламентарни избори, партии от управляващата коалиция гласуваха законопроект, който дава на пенсионерите допълнителна 13-а пенсия, съобщава БНР.