„Голи и солени (морето преди бетона)“ – най-хубавите ни спомени за Черноморието излизат в книга

23 летни истории от 23 вдъхновяващи личности, събрани от Жанина Драгостинова

Едно време
08:11 - 13 Юли 2022
6541
„Голи и солени (морето преди бетона)“ – най-хубавите ни спомени за Черноморието излизат в книга

„… Ходехме голи, гладни, солени и щастливи“ – така пише журналистът и писател Иво Беров в своя първи разказ от новата книга „Голи и солени (морето преди бетона)“, посветена на Черноморието в миналото: за някои спомен, за други – мечта. Тази „картина на времето, в което нямахме избор, когато морето беше едно“, съставителката Жанина Драгостинова сглобява от историите на 23-ма свои приятели: журналисти, артисти, писатели, историк, атлантик, актриса и други герои на нашето време.

Сборникът излезе на 12 юли с логото на издателство „Кръг“, с дизайна на Милена Вълнарова и с ретро снимки от журналиста Иван Бакалов и актрисата Ана Вълчанова.

Черноморието – мястото, където през 70-те и 80-те години на миналия век човек може да поеме глътка въздух далеч от закостенялата система на зрелия социализъм. Там буйните вълни, милостивото слънце и полетът на чайките отприщват свободата на духа и го понасят заедно с морската пяна извън сивата реалност на ежедневието.

Мисълта става свободна да се развихри и около огъня се дискутират свободно забранените теми за изкуство, култура, политически идеологии… Морето преди бетона е един безкраен Джулай.

Старият Созопол 40 години назад

Своите спомени от тези романтични моменти на бягство от тривиалното разказват в едноименното издание 23-ма автори:

Иво Беров

Галя Лозанова

Панайот Денев

Лияна Панделиева

Чавдар Ценов

Матей Константинов

Вели Шакир

Василена Мирчева

Стоян Т. Михайлов

Михаил Вешим

Кристина Патрашкова

Петър Стоянович

Димо Кроснев

Иван Попйорданов

Енчо Господинов

Слава Янакиева

Георги Папакочев

Ана Вълчанова

Иван Бакалов

Мариана Мелнишка

Соломон Паси

Владимир Тодоров

Ханс-Дитер Шют

Всеки от тях има своя лична история, запечатана в паметта му като особено значима, а вече и написана на хартия. Текстовете, сред които са „Почти криминална ваканция“, „Рай на смени“, „Духовете на Иракли“, „Лято като на кино“, „Варненски нощи“, „Влюбена в Созопол“, „Потопиш ли се във водата, с единия крак си в Космоса“ и др., ни връщат в годините, когато рокендролът беше млад, дюните – неразорани, немкините – от ГДР, а леките коли – тежкотоварни. Тогава Водния дух бдеше над Иракли, хазайките в Созопол криеха ютиите, но брояха душовете, а кофражите не скриваха морето.

Съставителката Жанина Драгостинова събира и оформя разказите във вдъхновяващия сборник „Голи и солени“, за да запази между страниците му парченце море, в което да се гмурнем дори когато сме далеч. Самата тя е  свързана с Черноморието от онези години. Родена във Варна, Драгостинова публикува множество журналистически текстове в „Култура“, „Демокрация“, „Капитал“, Berliner Zeitung, Biograph, ЛИК, „Паралели“ и др. Името й е добре познато у нас и като един от основните литературни преводачи от немски на български.

Разказите в „Голи и солени (морето преди бетона)“ са хармонично допълнени от архивни фотографии на журналиста Иван Бакалов и снимки от личния архив на актрисата Ана Вълчанова. Изображенията кореспондират напълно с настроението на текстовете и нашепват своите истории за диви плажове, артистични квартири, красиви любови и вихрени танци – за онези, за които морето означава детство и младост.

Още снимки на Иван Бакалов от онова време могат да се видят във фотоизложбата му „Старият Созопол – 40 години назад“, която се откри на 12 юли в галерия „Уникредит Студио“ на входа на „Уникредит Булбанк“.