„Хъшове”-те на Морфов се завръщат през септември, билетите свършиха

Зрителите изкупиха и най-скъпите пропуски по 100 лева за хитовия спектакъл, който три години не се игра в Народния театър

Актуални новини
15:15 - 15 Август 2022
9335
„Хъшове”-те на Морфов се завръщат през септември, билетите свършиха

Завръщането на емблематичния спектакъл на Александър Морфов "Хъшове" в Народния театър ще бъде факт на 10 и 15 септември, като и двата спектакъла са почти разпродадени, показа проверка на Lupa.bg.

При това първи са свършили най-скъпите билети – по 100 лева. Досега средната цена на билетите за спектакъла, чиято премиера бе преди 18 години бе 20 лева. Сега изненадващо бяха пуснати билети по 100 лева за първите редове, смятани за ВИП, и те са свършили за дни.

Изкупени са напълно и билетите и по 50, и по 30 лева. Месец преди срещата на хъшовете със зрителите са останали само евтини пропуски по 5 и 10 лева за втори балкон и за страничните места на първи, които са по 15 лева. Това показва, че възроденото представление на Морфов се чака с огромно нетърпение сред зрителите.

Така след 3-годишно принудително „заключване” на спектакъла заради творчески разминавания между Александър Морфов и бившия директор на Народния Мариус Донкин, актьорите и режисьорът вече провеждат възстановителни репетиции. Завръщането на „Хъшове” бе главен приоритет в концепцията на Васил Василев, който преди няколко месеца спечели конкурса за директор на трупата. Морфов се завърна там и като главен режисьор.

В „Хъшове” участват едни от най-талантливите български актьори: Валери Йорданов, Деян Донков, Руси Чанев, Валентин Ганев, Валентин Танев, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Рени Врангова, Даниел Ангелов, Леарт Докле, Стоян Алексиев, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Даниел Рашев, Васил Драганов, Василена Винченцо, Виктор Танев, Владислава Николова, Елисавета Господинова.

За 16-те години живот на сцената до момента „Хъшове” са гледани от 260 000 зрители от цяла България. А актьорите, превъплътили се във Вазовите немили-недраги са извикали общо 15 000 пъти искрено „Да живей България!”

Зад тези цифри обаче се крият много, много емоции както на сцената, така и в залата. „Да живей България” е молитвата на актьорите преди представлението, които спазват един и същи ритуал – минути преди старта на спектакъла застават в кръг прегърнати и изричат заедно сакралните думи.

И както традицията повелява след края на всеки спектакъл хъшовете заедно със зрителите скандират „Да живей България!” и пеят в едно гърло песента на Влатко Стефановски „Бел кон”, която през цялото време звучи и в постановката.

Големият липсващ на сцената отново ще бъде Чочо Попйорданов, който по думите на Морфов е бил най-фанатичният поддръжник на представлението. „Той беше този, който винаги преди представление, излизаше и крещеше: „Клетваааа!” – за да може всички да се съберат, да излезем и да си сложим ръцете”, връща се назад в годините режисьорът.

Чочо играеше емблематичната роля на Македонски, а когато не бе в състояние да се качи на сцената, Александър Морфов излизаше на негово място. След нелепата смърт на Петър Попйорданов той бе заместен от своя близък приятели колега Деян Донков. Сега след всяка постановка четата на Морфов поздравява своя събрат Чочо с аплодисменти, отправени към небето.

Някои от актьорите на финала на спектакъла се появяваха и с тениски с лика на Попйорданов, на чийто гръб е изписано „Хъш”. На всеки специален спектакъл на „Хъшове”-те Морфов канеше децата на артистите, с което още повече подсилваше емоциите в залата.

Четата на Морфов ще излезе на сцената на Народния театър и на 20 и 29 октомври.