„Левски” детронира ЦСКА! Купата е синя

Футбол
19:07 - 15 Май 2022
5245
„Левски” детронира ЦСКА! Купата е синя

"Левски" детронира "ЦСКА-София" с 1:0 и спечели купата на България за 26-и път пред 35 000 зрители. Това е и нов рекорд на страната по завоювани национални купи, тъй като "сините" бяха начело в класацията и досега с 25 отличия.

Двубоят започна с лек териториален превес за символичните домакините от ЦСКА. Атаките на „червените” се развиваха предимно отдясно, където действаше Георги Йомов. Натскът на ЦСКА обаче не доведе до нещо съществено пред вратата на Пламен Андреев с изключение на един корнер, който не представляваше трудност за отбраната на „сините”, пише gong.bg.

Първият изстрел в мача към една от двете врати дойде в 9-ата минута, когато Хосе Кордоба пробва късмета си от дистанция, но не намери целта.

В 19-ата минута Левски бе много близо до откриването на резултата. „Сините” стигнаха до свободен удар в близост до наказателното поле на ЦСКА, след като Томас Лам фаулира Георги Миланов и получи първия жълт картон на в срещата. След разграването се стигна до суматоха в пеналта символичните домакини, като Илиян Стефанов се озова абсолютно сам срещу Бусато. Халфът на „сините” обаче се засуети и позволи на бранител на ЦСКА да му избие, а след това вратарят на „червените” улови.

Следващият интересен момент в мача бе създаден от Греъм Кери, който се нагърби с изпълнението на пряк свободен удар от доста сериозна дистанция. Халфът на ЦСКА стреля силно, но сантиметри не му достигнаха да намери целта.

В 29-ата минута ЦСКА организира много добра контраатака. Йомов успя да достигне една на пръв поглед безнадеждна топка зад отбраната на Левски. Напредна добре по лявото крило, финтира Кордоба и центрира отлично на другия фланг, където Тибо Вион стреля от въздуха, но покрай вратата. 

Няколко минути по-късно интересните моменти се пренесоха пред противниковата врата. Филип Кръстев направи много добър пробив през центъра на отбраната на ЦСКА и понечи да комбинира с Цунами, който бе на границата на наказателното поле. Йомов обаче успя да изпревари своя противник и да изчисти в ъглов удар.

В 37-ата минута пред Левски се откри прекрасна възможност за гол след грешка в отбраната на „червените”. След центриране отдясно, Мено Кох игра колебливо и не успя да изчисти топката. Коженото кълбо попадна в Билал Бари, който от своя страна също не успя да стреля от близо седем метра.

Първият точен удар дойде минутка преди края на първата част, когато Сонко Сундберг засече центриране от корнер. Ударът му обаче бе доста слаб и не затрудни Бусато.

Така след едно полувреме на надлъгване, двата тима не успяха да се изненадат и логично първата част завърши с много малко възможности за гол и нито едно попадение.

Втората част започна по-силно за символичните гости.

Играчите на Станимир Стоилов започнаха да гледат все по-настоятелно към вратата на Густаво Бусато, а това доведе до резултат в 57-ата минута. След поредната атака на „сините”, Томас Лам направи груба грешка, след като бе притеснен от Уелтън пред наказателното поле. „Сините” успяха да отнемат, като топката попадна във Филип Кръстев, който я предостави на Стефанов на няколко метра от себе си.

Халфът на Левски стреля силно фронтално срещу вратата, топката рикошира бранител и излъга Бусато, който нямаше какво да направи, освен да изгледа как топката влиза в мрежата за 1:0 в полза на „сините”, който се оказа и единственият гол в двубоя.