„Малката кибритопродавачка“ оживява отново в Музикалния театър

Нежната приказка е разказана от режисьора Деляна Хаджиянкова с вълшебен, а не с тъжен финал

Култура
16:53 - 08 Декември 2023
3667
„Малката кибритопродавачка“ оживява отново в Музикалния театър

Детската оперета „Малката кибритопродавачка“ се завръща в Музикалния театър и отбелязва 10 години сценичен живот, научи Lupa.bg. Спектаклите ще зарадват децата и техните родители на 9 декември (събота) от 19 часа и на 10 декември (неделя) от 11 часа.

Известната актриса Деляна Хаджиянкова поставя като режисьор детската оперета по оригиналната музика на композитора Румен Бояджиев-син и по либретото на Венелин Методиев. Нежната приказка по популярната творба на Ханс Кристиан Андерсен е пресъздадена от артисти, инструменталисти и балетисти на театъра под диригентството на Григор Паликаров и с участието на малките „ангелчета“ от детската вокална група „Пим-пам“.

Тъжната приказка за бедното момиченце, което излиза в коледната нощ, за да продава кибрит и да донесе пари вкъщи, разплаква не само чувствителните хора, а всички, които имат сърца. Режисьорката обаче решава да разкаже тази нежна история по малко по-различен начин без тъжен край.

През уикенда за първи път една от примите на Музикалния театър – Добрина Икономова, ще влезе в нова роля – на Знатната дама. В останалите роли се превъплъщават солистите на театъра – Боряна Йорданова като Малката кибритопродавачка, Олга Динова, в ролята на нейната баба, Пеньо Пирозов като Белият коминочистач, Александър Мутафчийски е Старият латернаджия, а Лошият полицай е Иван Панев.

Участват също балетът и оркестърът на Музикалния театър, както и детският хор „Пим пам“ при читалище „Петър Берон“ – София, с диригент Ирена Христова и ученици от IX клас на Националното училище за танцово изкуство.

Сценографията и костюмите са на Евгения Раева, хореографията - на Антоанета Алексиева. Ефектно допълнение към стилния декор е анимацията, създадена за спектакъла от Никола Налбантов, която придава автентичност на средата и обстановката, в която се развива действието, коледен уют с пушещите комини на къщите със светли прозорчета и падащия на парцали сняг.

„Много съм щастлива, че „Малката кибритопродавачка“ се връща на сцената на Музикалния театър. Това може би е най-коледната, но и най-тъжната приказка, писана от Андерсен в далечната 1845 г.

В живота всяко едно дете в един момент чува тази приказка. Този разказ за малкото момиченце всъщност учи на доброта и на съчувствие, от което всички ние имаме нужда, а сега много повече“, сподели пред Lupa.bg режисьорката на спектакъла Деляна Хаджиянкова. По думите й детската оперета е създадена с много любов и отдаденост на целия екип – на създателите на спектакъла, на артистите, на децата и на оркестъра.

„Малката кибритопродавачка“ се роди първо като концертно изпълнение и премиерата бе в навечерието на Коледа през 2012 г. в зала „България“, разказа именитата актриса. Режисьорката създава истински коледен дух в залата и в фоайетата. Малки деца с каскети продават стари вестници в салоните, а цялата зала ухае на канела. Специални визуални ефекти създават магично осветление в зала „България“, а диригентът Григор Паликаров дирижира със светеща палка.

След успеха на „Малката кибритопродавачка“ в зала „България“ директорът на Музикалния театър Марио Николов кани Деляна Хаджиянкова да постави оперетата и на сцена. Така талантливата актриса, която от малка е свързана с музиката, свири на пиано и се е занимавала с балет, прави и своя режисьорски дебют в оперетата.

„За мен беше свръх трепетно, защото аз обожавам музиката и конкретно музиката на Румен Бояджиев-син. Смятам, че това, което е написал, е изключително“, каза пред Lupa.bg Деляна Хаджиянкова. „Малката кибритопродавачка“ носи на своя композитор приз „Музикант на годината“ в категория „Премиера“ в националната анкета на предаването „Алегро виваче“ на БНР.

Самата режисьорка също има принос в създаването на музиката по либретото на Венелин Методиев. Актрисата променя текста на една от ариите на Коминочистача и вкарва много лична песен, посветена на нейния близък приятел – актьора Петър Пейков, когото губи по това време.

„Възприемам този сценичен разказ като цял един живот на малката героиня, защото вечерта на Коледа момиченцето излиза да продава кибрит и някак си преживява този живот. То среща и приятели, и несправедливости. Историята започва на площада в едно малко градче, като красивата визия бе създадена от Никола Налбантов, който много ми помогна да разкажа тази история и постепенно по време на спектакъла да вдигна площада от земята върху покривите, в момента, когато се появява Коминочистачът, пратеник на отвъдното“, разказа Деляна Хаджиянкова. Нейното оригинално режисьорско решение е накрая вместо да умре, замръзнала в студа на земята, малката кибритопродавачка да отлети с баба си на Луната, да се качи на небето и да срещне ангелите.

„В нашия спектакъл няма тъга, защото съм искала през цялото време малките деца да си мислят, че малката кибритопродавачка заспива, а големите хора да разберат какво се случва. Много бях щастлива, че зрителите възприеха този подход, защото те идват с настройката, че краят е тъжен, а всъщност виждат надежда на финала. Надежда, защото момиченцето отива в един друг приказен свят“, сподели креативната режисьорка и актриса.