„Одата на радостта” звучи в Деня на Европа в зала „България”

Диригент на концерта е австрийският маестро Саша Гьотцел

Култура
12:45 - 01 Май 2019
3420
„Одата на радостта” звучи в Деня на Европа в зала „България”

В Деня на Европа – 9 май, в зала „България” ще прозвучи най-известната симфония на Бетовен – Симфония № 9. Още след написването ѝ през 1824 г. тя завладява сърцата на слушателите и славата ѝ не я напуска до днес. Познатата на всички „Ода на радостта” по Фридрих Шилер, която звучи в последната ѝ част, я превръща в първата по рода си симфония, в която има човешки гласове.

През 1985 г. „Одата на радостта” в аранжимент на великия австрийски диригент Херберт фон Караян става официален химн на Европейската общност, а по-късно и на Европейския съюз. И до днес симфонията е символ на обединение и на надежда за един по-добър свят.

Диригент на концерта е австрийският маестро Саша Гьотцел, чиито гостувания се приемат с еднаква радост както от публиката, така и от оркестъра. Гьотцел е учил при Зубин Мета, Рикардо Мути и Сейджи Озава. и работи с артисти като Анна Нетребко, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Рене Флеминг. Той е главен диригент на оркестъра в Куопио (Финландия) и артистичен директор на Симфоничния оркестър „Borusan” в Истанбул. Неговите участия на Би Би Си Промс и на Залцбургския фестивал го правят всеобщ любимец.

В звездния солистичен състав ще чуем световноизвестните певци Цветелина Василева, Мариaна Пенчева, Михаил Михайлов и Пламен Бейков. В концерта участва и Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров.