„Отровното трио”: Блокадите продължават

Топ
19:11 - 11 Август 2020
2413
„Отровното трио”: Блокадите продължават

„Моля ви, всеки път, когато имате някакви съмнения, да задавате въпрос дали е факт или измислица. За съжаление една от тези странни новини е, че ние ще спрем гражданското неподчинение. Това е лъжа. Напротив - ще го поощряваме. Всеки ден, все повече и повече“.

Това обяви днес проф. Велислав Минеков от „Отровното трио” по повод възванието да се смени тактиката на протестите от блокиране на кръстовища към блокиране на институции.

По-рано с „Отровното” трио бе асоциирано събитие, обявено във фейсбук" за утре в 17 часа пред Съдебната палата. "Призоваваме ви да обсадим и опънем палатки пред всички възможни държавни учреждения: Съдебната палата, Министерство на Отбраната, Правосъдието, Туризма, Културата, Спорта, Финансите, Труда и Социалната политика, Министерствата на Вътрешните и Външните Работи, Европарламента! Докато свалим правителството!", пишат организаторите на страницата на събитието. Първоначално сред тях бяха посочени тримата от Отровното трио, но в момента като негов домакин се води "ЧудО-ВиЖтЕ". Авторите на този призив се аргументират по следния начин:

"Блокадата на кръстовищата несъмнено е ефективна, защото привлича общественото внимание, но в същото време се превръща в още една причина за несъгласие и разединение помежду ни, която управляващите използват срещу нас. Нека обсадим ключовите институции и да пречим на когото трябва. Всекидневно постигаме развитие в изпълнението на исканията си и това е видно за всеки един човек, дошъл да подкрепи протестите на живо. Правителството е все по-безсилно, действията му - все по-отчаяни. Нуждаем се от още по-цялостно и безкомпромисно присъствие. Ако се организираме да блокираме изходите на държавните граници, исканията ни ще се изпълнят за едно денонощие".

Преди час обаче Отровното трио се разграничи от този призив в страницата си във фейсбук. „Отровното трио” не е призовавало за вдигане на барикади поради “липса на ефективност”. Ще се видим именно на една от тях точно в 19:00 днес", обявиха Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и Арман Бабикян.

Днес окончателно стана ясно, че нито премиерът Бойко Борисов смята да подава оставка, нито главният прокурор Иван Гешев. Борисов отново прибегна до поизчерпания номер да се окъпе в работническата любов по строежите на магистрали, като от джипката обяви, че е преборил коронавируса, финансовата криза, мигрантите и икономическата криза, намекна, че е заплашил със запис Христо Иванов и обеща важни решения, сред които не е неговата оставка. Гешев пък днес отведе битката си с битовата престъпност в Добрич и Силистра, като случайно или не по същото време в дунавския град бе проведена акция за акцизни стоки в детски център "Биберон".

Към исканията на протестиращите се присъединиха и учени от БАН, които в остра позиция настояват за оставка на правителството.