„Пернишки вирус”: София се запасява с вода (ГАЛЕРИЯ)

Ексклузивно
10:54 - 13 Февруари 2020
4883
„Пернишки вирус”: София се запасява с вода (ГАЛЕРИЯ)

Софиянци се заразиха от „пернишки вирус”, чийто симптоми са силен страх от безводие с елементи на паника, видя фоторепортерът на Lupa.bg.

Млади и стари масово пълнят туби с минерална вода от изворите срещу Централната баня на пъпа на столицата, документира журналистът. Хората признаха, че се опасяват да не ги сполети съдбата на перничани, макар че поводи за тревоги за момента не са съобщавани, поне официално.

„А и водата тук е полезна за здравето, на всичкото отгоре е и безплатна”, усмихва се 52-годишният Стефан, дошъл да налее туби чак от кв. „Дружба”.

Не е тайна, че една от причините първият християнски император Константин Велики да изрече фразата: „Сердика е моят Рим”, са именно минералните води на София.

Столицата ни е след най-богатите в света на минерални води. На 1200 кв. км се срещат 8 от 9-те известни типа минерални води като лечебната им сила е позната от най-дълбока древност. Първите сведения за най-стария извор - при Централна баня, са още от началото на ІV в. пр. Хр.

Никой не знае колко точно са изворите с „жива вода” в София. Според градските легенди стигат 50. Повечето от известните са със слаба минерализация, приятен вкус и могат да се пият всеки ден.

Иначе официално регистрирани са 31 находища с общо 75 водоизточника - каптирани извори и сондажи, посочват Павел Пенчев и Величко Величков в книгата си "Находищата на минералните води в района на София" (2011 г).

Според изследването общият капацитет на минералните ресурси в Софийската котловина е около 300 л/сек., което се равнява на консумацията на вода на град с размерите на Ботевград, например.

Снимки: Агнес Методиева