„Проклятието на фараона” отново изплаши Египет

Саркофагът на Тутанкамон за първи път бе изваден от гробницата му

Зоната на здрача
16:05 - 18 Юли 2019
21656
„Проклятието на фараона” отново изплаши Египет

100 години след откриването му, златният саркофаг на момчето-фараон бе изваден от гробницата му и това доведе до нова порция страх заради древното проклятие на фараоните.

Британският археолог Хауърд Картър открива гробницата в Долината на кралете в Луксор през 1922 г. Гробницата се оказва недокосната и съдържа около 5000 други артефакта.

Хауърд Картър при откриването на гробницата


Мнозина смятат, че телесните останки на Тутанкамон са прокълнати, тъй като отварянето на гробницата било последвано от множество смъртни случаи на хора, участвали в откриването ѝ.

Археолози, дори техни близки роднини, загиват от тежки болести или при странни обстоятелства, затова много хора в Египет твърдят, че това не е било случайно.

Прокълнатата мумия на Тутанкамон


Саркофагът на Тутанкамон и богатата колекция на предмети от неговата гробница, се очаква да бъдат главните експонати в новия „Голям египетски музей”, който ще бъде отворен следващата година близо до пирамидите в Гиза.

От Министерството на културата на Египет съобщават, че ковчегът е бил транспортиран от гробницата на Тутанкамон в южен Египет до Музея, „за да бъде реставриран за първи път от откриването на гробницата”.

Малко преди транспортирането му


„Ковчегът е получил много повреди, включително пукнатини по златното му покритие и разхлабване на свързващите му части”, съобщи за „Сън” експертът от музея Еиса Жидан.

Гробницата


Тутанкамон, фараон от 18-та династия, е властвал над Египет от 1332 до 1323 пр. Хр.

Историците вярват, че той е взел властта, когато е бил на 10 години. Смъртта му на 19 г. и до днес не е напълно разгадана. Някои специалисти твърдят, че е умрял при нещастен случай, а други, че е бил ликвидиран.

Дигитална реконструкция на лицето на Тутанкамон


В момента археолози, учени и изследователи на древния Египет са крайно притеснени проклятието на фараона да не плъзне след населението на Кайро и околностите му, след пренасянето на мумията на фараона. Населението на Кайро очаква уверение от уредниците от музея, че новият експонат в музея няма да донесе лоши събития за града.

Превод от в. „Сън”