„Росатом“ уверява Унгария: Ще завършим АЕЦ „Пакш“

Будапеща иска да добави още два руски VVER реактора, всеки с капацитет от по 1,2 гигавата

Новини
15:20 - 05 Май 2022
1838
„Росатом“ уверява Унгария: Ще завършим АЕЦ „Пакш“

Унгария е получила уверенията на „Росатом“, че ще завърши планираните нови блокове в атомната централа „Пакш“ (Paks), съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Изказването му идва, след като финландският консорциум „Феновойма“ (Fennovoima) обяви в понеделник, че е прекратила договор с „Росатом“ заради забавяния и повишаване на рисковете заради войната в Украйна.

Унгария засега не дава никакви знаци, че ще се откаже от ядрения проект с „Росатом“, макар че изграждането му вече се бави с години.

След среща в главния изпълнителен директор на „Росатом“ в Истанбул Сиярто заяви, че изграждането на два нови блока в АЕЦ „Пакш“ обслужва стратегическите интереси на Унгария.

По думите му унгарската Агенция за атомна енергия разглежда подадените от „Росатом“ искания за разрешения и когато те бъдат одобрени, проектът може да навлезе в следващата си фаза.

Унгария иска да добави към АЕЦ „Пакш“, който в момента е с капацитет от 2 гигавата, още два руски VVER реактора, всеки с капацитет от по 1,2 гигавата.

Проектът, даден през 2014 г. на „Росатом“ без търг, често е сочен като знак за топлите отношения между премиера Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

Ядрената енергетика засега не попада под ударите на европейските санкции.