„Сон шонжмон” се завръща по радиото!

Бюлетинът за Дунав възкръсва след конкурса за директор на БНР

Общество
16:00 - 12 Април 2019
10605
„Сон шонжмон” се завръща по радиото!

В следващите 2-3 седмици СЕМ ще обяви официално конкурс за генерален директор на БНР, тъй като мандатът на настоящия шеф Александър Велев изтича в края на май. Lupa.bg научи ексклузивно, че двама от най-сериозните кандидати за стола на Велев  ще заложат на един и същи удар в платформите си развитие на медията – връщане на „любимия” на поколения бюлетин за нивото на река Дунав. 

Въпросните двама кандидат-директори имат и други общи неща помежду си – това са Митко Димитров, бившият директор на Радио София, и Светослав Костов – настоящият. Първоначално СЕМ се изхвърли, че ще проведе конкурса за БНР веднага след като на 9 май си избере нов председател и със сигурност преди евроизборите. Напоследък обаче в типичен стил от регулатора бият отбой и събитията в радиото остават най-рано за юни. Освен гореспоменатите двама медийни специалисти, сред най-спряганите имена е и това на бившия генерален директор Валерий Тодоров.

През 2016 г. със заповед на Велев БНР спря излъчването на бюлетина за нивото на река Дунав след 67 години и България бе премахната от списъка с радиостанциите, които излъчват информацията ежедневно. Бюлетинът се излъчваше всеки ден на три езика след новините на „Хоризонт” в 15,00 ч. в продължение на десетилетия. От него бе и станалият емблематичен израз „сон шонжмон” (sans changement), което означава „без промяна”.