„Трейс” е издала фалшиви документи за пътя край Своге

Прокуратурата ще продължава да привиква обвиняеми по делото

Актуални новини
16:32 - 18 Април 2019
2013
„Трейс” е издала фалшиви документи за пътя край Своге

Строителната компания „Трейс“ е изготвила фалшиви документи за ремонта на пътя край Своге. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като стана ясно, че обвиняемите по делото към момента са осем. Освен обвиненият по-рано шофьор на автобуса, в четвъртък, 18 април, бяха повдигнати обвинения и на 7 длъжностни лица.

Пред журналистите беше обявено, че с настоящите хора не е изчерпан кръгът на обвиняемите за тежкия пътен инцидент, при който загинаха 20 души.

„През 2017 г. са започнали да се случват на територията на Своге в района на местопроизшествието множество пътни инциденти. Те са 7 и за тях началникът на РУ – Своге е подавал своевременно сигнали до АПИ и Областно пътно управление“, заяви говорителят на главния прокурор. Тя обясни, че изпълнителният директор на АПИ Светослав Глосов е трябвало да свика извънредно заседание на УС на АПИ, за да се разгледа тази информация и да предприеме действия по усвояване на предоставената банкова гаранция в полза на АПИ от страна на строителя „Трейс“. По думите ѝ гаранцията е била валидна и е била около 2 млн. евро.

Собственикът на могъщата "Трейс" Николай Михайлов

„Но вместо да се случи това, г-н Глосов е изпратил писмо до „Трейс“ с молба да отстранят констатираните нередности. От страна на „Трейс“ има реакция – те се позовават на изготвени документи, които обаче са с невярно съдържание. Те са твърдели през цялото време, че с оглед на извършеното от тях добросъвестно строителство не би могло да настъпи износване на най-горния слой на асфалта. В това се изразява престъплението им“, коментира тя.

Румяна Арнаудова обясни, че Дончо Атанасов е трябвало, след като АПИ е получавала продължаващи сигнали за лошото състояние на пътя, да предприеме незабавни действия за финансиране на такъв ремонт.

„Отново бездействия от страна на Дончо Атанасов... Тези действия от страна на двамата членове на УС на АПИ са престъпления по служба“, каза още тя. „Целта им е била да не се причинят неблагоприятни последствия за фирмата строител „Трейс и тя да усвои банковата гаранция“, подчерта Арнаудова.

Съобразявайки събраните доказателства за действията, които са били извършени от 5 различни длъжностни лица, ангажирани с ремонта на този участък от пътя, както и създадените от тях документи, удостоверяващи точното и качествено изпълнение на дейностите по ремонта и вида и качеството на вложените материали, Окръжната прокуратура в София повдигна обвинения и на служителите по транспорта. Така с обвинения са и:

  • Б. Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на "Трейс София" ЕАД
  • С. Трифонов - началник Асфалтова база "Костинброд", на когото по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата
  • И. Иванов - технически ръководител, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата съгласно трудов договор
  • М. Томова - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на когото по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя
  • С. Попниколова - директор на дирекция "Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции" в Агенция "Пътна инфраструктура".

Б. Иванов е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 15 000 лева, а на останалите обвиняеми гаранцията е в размер на по 2000 лева.