„Уиз еър” ще таксува както си иска багажа

Актуални новини
17:55 - 02 Април 2019
4117
„Уиз еър” ще таксува както си иска багажа

Италиански съд е отменил глобата на нискотарифния авиопревозвач „Уиз еър" от 1 млн. евро за багажната му политика, съобщиха от офиса на фирмата. Унгарската авиокомпания въведе нова багажна политика от 1 ноември 2018 г.

Според нея багажът на колелца на борда на самолета вече се заплаща, докато преди това беше безплатен. Промяната засяга стотици хиляди пътници ежедневно, в това число и много българи, които открито недоволстват от промяната. "Уиз еър" е най-динамично развиващата се нискотарифна авиокомпания и е особено популярна в България, тъй като бе първата в този сектор, която започна работа у нас.

В последните години "Уиз еър" въведе редица промени, които бяха посрещнати критично от потребителите. На практика, в момента трябва задължително да платиш, за да качиш какъвто и да е било багаж на борда на самолета.

След последните промени от 1 ноември 2018 г., италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) задължи авиокомпанията да се върне към старата си багажна политика и да заплати колосална глоба в размер на 1 милион евро, тъй като поведението й било в ущърб на клиентите.

Нискотарифният авиопревозвач обжалва това решение през италиански съд, който отмени санкцията и разреши на „Уиз Еър" да продължи да прилага новата си политика за багажа. Втора съдебна инстанция сега е потвърдила това решение, става ясно от съобщението на компанията.

„Уиз еър" приветства решението на италианския съд (TAR), което, подобно на предишното му отсъждане, позволява на компанията да продължи да прилага настоящата си багажна политика, се казва в съобщението. Така пътуващите с авикомпанията ще имат право на един ръчен багаж в кабинета на самолета с размери 40x30x20 см. Багажната политика на компанията позволява на пътниците да избират измежду над 50 варианта за ръчен и чекиран багаж според техните индивидуални предпочитания, се казва още в съобщението.