„Вагнер“ предаде оръжието си на руските въоръжени сили

Русия
08:39 - 13 Юли 2023
2244
„Вагнер“ предаде оръжието си на руските въоръжени сили

Наемническата групировка "Вагнер" завършва предаването на оръжия на редовните въоръжени сили на Русия, съобщи Министерството на отбраната в Москва, повече от две седмици след като групата организира кратък въоръжен бунт, предаде Ройтерс. 

Това предаване на оръжия е най-конкретният знак досега, че Вагнер - чиито бойци са водили някои от най-ожесточените и кървави битки по време на войната на Русия в Украйна - се оттегля от бойни операции там, отбелязва Ройтерс. 

Припомняме, че по време на бунта от 23-24 юни наемниците поеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и свалиха неопределен брой военни хеликоптери, убивайки пилотите им, докато напредваха към Москва.

От Ройтерс отбелязват, че бунтът се възприема като най-сериозното предизвикателство за Путин, откакто той пое Русия. Докато бунтът беше в ход, Путин го описа като "нож в гърба" и акт на предателство, който рискува да потопи страната в гражданска война.

Кремъл каза, че за да избегне кръвопролития, Пригожин ще замине за Беларус и наказателното дело срещу него ще бъде прекратено. 

От Русия обявиха тази седмица, че Путин се е срещнал с Пригожин за около три часа на 29 юни, пет дни след бунта. Данните от проследяването на полетите показват, че самолет, свързан с Пригожин, е напуснал Москва и се е насочил към Беларус във вторник вечерта, но не е ясно дали той е бил на борда. Несигурността заобикаля и бъдещето на по-голямата бизнес империя на Пригожин в Русия и обширните операции на Вагнер в части от Близкия изток и Африка, включително Сирия, Мали и Централноафриканската република.