„Вива Маджента“ е цветът на 2023 г.

Американският институт Pantone го представя като „безграничен, смел и безстрашен“

Новини
16:15 - 02 Декември 2022
6719
„Вива Маджента“ е цветът на 2023 г.

Viva Magenta 18-1750 (искрящо наситено розово) е цветът на 2023 г. според американския институт Pantone, който го представя като „безграничен, смел и безстрашен“.

Това е смес от алено, бордо с нюанси на виолетово, излъчваща „нов сигнал за сила“, макар че модистите казват, че не е лесно да се носят дрехи в този цвят.

Институтът от години следи цветовите тенденции в модата и дизайна, като се опитва да прогнозира кой цвят набира достатъчно популярност, за да бъде обявен за доминиращ за следващата година.

Миналата година дори бе избран Very Peri (синьо с виолетово-червен оттенък), който е специално разработен от специалисти и не се среща естествено в природата.

„Той е мощен и вдъхновяващ. Това е ново червено, което оживява с чиста радост и подканва към експерименти и самоизразяване без ограничения.

Един наелектризиращ и безкраен отенък, който се заявява категорично“,

коментира Леатрис Ейзмън, изпълнителен директор на Pantone.

В първите коментари се казва, че изборът е дързък и заявява „завръщане на цвета“ след години, в които доминираха нюанси на сивото или бледи версии на сиво и коралово. Много производители на смартфони например също се насочиха към не толкова ярки цветове.

Маджента идва от името на град със същото име в Ломбардия в Северна Италия, където през 1859 г. армията на Франция и Пиемонт побеждава австрийските сили и това се превръща в един от символите на Втората война за независимост на Италия.

Маджента е и един от четирите технологични цвята в полиграфията.

Институтът за цветовете „Пантон“ е изследователски център на компанията Pantone, чийто предмет на дейност е експерименталната работа с цветовете и тяхното влияние върху различните отрасли като мода, полиграфия, интериорен дизайн, реклама, кино и др. Институтът определя цвят на годината от 2000 г. насам.