„Виваком“ срещу КРС – иска по-високи цени

Актуални новини
12:24 - 05 Юни 2023
2558
„Виваком“ срещу КРС – иска по-високи цени

„Виваком“ съобщи, че ще обжалва решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 юни, което забранява на компанията да прилага новите си, с 25.3% по-високи цени от 1 януари 2023 г. за достъп до и/или съвместно ползване на каналната си мрежа, и да върне цените, които бяха в сила към 31 декември 2022 г.

"Решението е безпрецедентна намеса на български регулаторен орган в силно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, необходима за изграждане на телекомуникационни мрежи", посочва телекомът в становище.

Решението на регулатора подлежи на предварително изпълнение и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Административен съд София-град, а самото решение може да се оспорва в 14-дневен срок в същия съд. От телекома посочват, че ако решението не бъде спряно, ще претендират за обезщетение за понесените вреди.

"Ние категорично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, за да го оспорим. Решението на КРС е незаконосъобразно. То води до ценова регулация, която съгласно законодателството на ЕС в областта на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди това да бъде извършен пазарен анализ и да бъде доказано, че съответният оператор притежава значително пазарно предимство.

Решението на КРС е дискриминационно. Регулаторът се е фокусирал единствено върху "Виваком" и е пренебрегнал факта, че няколко конкурентни оператори начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар притежават повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен подход поставя под съмнение независимостта на секторния регулатор и подкопава и без това ниското доверие на международните инвеститори в България", посочват от "Виваком"

КРС се произнесе в полза на поисканата от осем доставчици на интернет и телевизия намеса на телеком регулатора в спора им с "Виваком" за ползването на каналната му мрежа

Аргументът на осемте компании, сред които и големите конкуренти на "Виваком" - А1 и "Йеттел" (чрез управляващата мрежата му компания "Цетин"), беше, че различните такси, които телекомът събира, за да минават техните кабели през неговата подземна инфраструктура, влизат в цените им до крайните потребители и това влияе върху тяхната конкурентност.

Освен това КРС задължава "Виваком" да предвиди механизъм за индексация на цените, който да отчита изменението на разходите в резултат от инфлацията и да не допуска възможност за индексиране за период по-дълъг от една година назад.

За вдигането на цените с 25.3% "Виваком" се аргументира с натрупаната инфлация за периода от юни 2020 г. до октомври 2022 г. Осемте компании оспориха размера на повишението на цените на 1 януари 2023 г., тъй като телекомът последно е променял цените си на 30 септември 2022 г. и би трябвало да вдигне цената си само с индекса на инфлацията за месеците октомври, ноември и декември 2022 г.

От КРС отбелязаха, че са поискали от "Виваком" неколкократно информация за разходите им за предоставяните услуги, обосноваващи необходимостта от индексация, защото регулаторът е установил, че финансовият отчет на телекома за 2021 г. показва дори спад на разходите му в някои категории.