„За духа на законите” на Монтескьо - задължително четиво за политици и пробудени граждани

Най-значимият трактат от епохата на Просвещението излезе на български в два тома

Култура
15:29 - 04 Октомври 2024, Обновена на: 15:29 - 04 Октомври 2024
2969
„За духа на законите” на Монтескьо - задължително четиво за политици и пробудени граждани

Когато Монтескьо се родил преди 335 г., един просяк почукал на портите на замъка Бред, в който господари били неговите родители. Пуснали го вътре, нахранили го и го поканили да стане кръстник на бебето. Според легендата така майка му и баща му искали той никога да не забравя, че бедняците са негови братя. Шарл-Луи дьо Секонда, барон дьо Ла Бред e дьо Монтескьо се придържал към този урок цял живот и когато се преселил в другия свят през 1775 г., завещал на човечеството „За духа на законите” – eдна от великите творби от епохата на Просвещението.

Този колосален труд, задължителен за политици и пробудени граждани, стига за първи път до българските читатели в цялост преди 40 години в превод от френски език на Тодор Чакъров. Сега трактатът отново е в книжарниците – в двутомно издание с логото на „Лист”. Преводът е същият, но с нова редакция. „За духа на законите” е плод на петдесет години опит, четиридесет години учение и двадесет години години писане.

Монтескьо е на 59, когато най-сетне го издава през 1748-ма, но поради страх от преследване скрива самоличността си и трудът на живота му излиза анонимно във Франция. В него мислителят разглежда формите на държавно управление и техните принципи, застъпва идеята за разделението на властите като основен инструмент на политическата свобода и влиянието на климата върху темпераментите, социалното и политическото устройство на народите. Настоява и за премахването на робството.

През 1750 г. трактатът е публикуван на английски език, а след това и на други езици. Цензурата обаче не спи и три години след появата си „За духа на законите” влиза в Списъка на забранените книги на Римокатолическата църква.

Въпреки всичко идеите, прокламирани в него, завладяват просветена Европа. Под въздействие именно на прочетеното от Монтескьо руската императрица Екатерина Велика издава Наказ за основните принципи на държавното устройство, правото и политиката. Бащите-основатели на САЩ също са силно повлияни от възгледите на великия французин, когато пишат конституцията на независимата си държава.