Бедствие с мигранти край Южна Гърция

ЕС
11:03 - 14 Юни 2023
2532
Бедствие с мигранти край Южна Гърция

Край южното крайбрежие на Гърция започна мащабна операция по търсене и спасяване, след като рибарска лодка с над 100 мигранти се преобърна и потъна, предава Асошейстед Прес.

Властите съобщиха, че 104 души са били спасени досега след инцидента, който се случи рано в сряда на около 75 километра югозападно от Южен Пелопонес в Гърция. Четирима от оцелелите са хоспитализирани със симптоми на хипотермия.

Шест кораба на бреговата охрана, фрегата на ВМС, военнотранспортен хеликоптер и хеликоптер на военновъздушните сили, както и няколко частни кораба участваха в издирването на други, смятани за изчезнали.

Предполага се, че лодката е пътувала за Италия и е отплавала от района на Тобрук в Източна Либия. Гръцките власти и агенцията за защита на границите на ЕС "Фронтекс" бяха първо предупредени за приближаващия плавателен съд от италианската брегова охрана във вторник.

Трафикантите все по-често използват по-големи лодки в международни води край гръцката континентална част, за да се опитат да избегнат патрулите на местната брегова охрана.

В неделя 90 мигранти на яхта под американски флаг бяха спасени в района, след като подадоха сигнал за помощ.

Отделно в сряда яхта с повече от 70 мигранти на борда беше изтеглена до пристанище на южния бряг на остров Крит, след като властите получиха сигнал за помощ.