Бегълците от затвора все още се издирват

Преди да изчезнат от Старозагорския затвор, молдовските престъпници направили свиждане с близките си

Топ
21:00 - 25 Август 2019
5892
Бегълците от затвора все още се издирват

Избягалите молдовски затворници все още се издирват. Те са настанени в общежитието преди 7 дни. Преди това, една година, са били в ареста на Старозагорския затвор. Очаквали са да бъдат преместени в Централния софийски затвор, тъй като според нормативната уредба всички чужди граждани с по-леки присъди ги излежават там, предаде БНТ.

Двамата избягали почти не са контактували с никого в общежитието, дори в последните два дни са изолирали и своя сънародник. Днес той се е разплакал пред разследващите и е казал, че не знае нищо за плана на сънародниците си.

За последно бегълците са забелязани около 12 ч. в общежитието, а липсата им е установена след 15 ч.

Напуснали са затворническото общежитие без никакви средства. Преди седмица те са имали свиждане със свои близки, които са им оставили пари, но те са взели само 50 евро от тях.
Избягалите са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи. Те, заедно с 23-годишният Дионис Коджукаро, са осъдени за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. И тримата са осъдени на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим. Настанени са преди 7 дни в общежитието, след като са прекарали 1 година в ареста.

Ето какво обясни Запрян Димитров - директор на затворническото общежитие: "Молдовските граждани бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в разумен срок трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София. Тези писма по наша информация са били разписани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказанието към открит тип общежитие към Софийския затвор.
При бягството си в събота те са намирали на открития фитнес и изчезнали в неизвестна посока."

Ръководството на затвора забелязало липсата между 15 и 15,30 часа и тръгват да ги издирват със следови кучета, претърсва се района с помощ и от корпуса на затвора, с инспектора по охраната на затвора, с всички лица, които са заети по тези мероприятия.

"Дори получихме една информация от таксиметров шофьор, че единият е долу на околовръстния път, там оставихме коли. Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Пред разследващите единият от посетителите им е казал, че не е знаел нищо за планирано бягство.", обясни в тв ефира Димитров. 

Третият молдовски гражданин посочил в обясненията си, че в последните 2-3 дена са били във влошени отношения, не са споделили с него нищо. "Направили са едно свиждане с близките си, дори с обща кола са дошли близките - приятелката на това третото момче, което е при нас, което е останало, плюс жените на тези двамата. Разделили си пътя от Молдова и по неговите думи са се върнали обратно всичките.", разказа шефът на затворническото общежитие.