Бейб Моуриньо - следващият, който трябва да изведе Германия до славата

36-годишният Нагелсман ще трябва бързо да промени настройката в Бундестима

Спорт
19:40 - 19 Септември 2023
3746
Бейб Моуриньо - следващият, който трябва да изведе Германия до славата

Юлиан Нагелсман е човекът, който ще води Германия по пътя към европейската титла на домашното първенство. 36-годишният специалист ще трябва бързо да промени настройката в "немската машина", която през 2023 г. постигна само две победи.

Той се съгласи да поеме отбора за десет месеца, докато приключи Евро 2024, а бившият наставник на Байерн Мюнхен ще получава 400 000 евро месечно възнаграждение.

Нагелсман беше уволнен от шампионите на Бундеслигата през март 2023 г., а контактът му, който въпреки уволнението му продължава до 2026-а, сега е прекратен от Байерн, за да може той да поеме ръководството на националния отбор.

Германия се раздели със селекционера Ханзи Флик (първият уволнен в историята на Бундестима) на 10 септември след разгромната загуба с 1:4 от Япония у дома, като под негово ръководство Маншафта успя да постигне само четири победи в 17 мача.

С наближаването на домашното състезание, трикратните европейски шампиони, които отпаднаха от Световната купа в Катар още в груповата фаза, играят само приятелски мачове, но не и квалификации.

Първият мач на Нагелсман начело на Германия ще бъде срещу съдомакините на Световното първенство по футбол през 2026 г. САЩ в Кънектикът на 14 октомври, преди да се изправи срещу другия съорганизатор на надпреварата - Мексико, четири дни по-късно във Филаделфия.

Наричан "Бебето Моуриньо" в началото на треньорската си кариера, Юлиан Нагелсман впечатли с изявите си в Хофенхайм, РБ Лайпциг и Байерн Мюнхен.

1. Рекордьор

Нагелсман е само на 28 години, когато е назначен за старши треньор на Хофенхайм през февруари 2016 г., поемайки поста от ветерана Хууб Стевенс, който подава оставка по здравословни причини. Нагелсман вече е трябвало да поеме ръководството по-късно през лятото, но форсира пристигането си, за да запълни празнината. По това време клубът се намираше на 17-о място и изглеждаше, че ще изпадне, но той го изведе до безопасността до края на кампанията.

По-късно Нагелсман влиза в европейската история, когато извежда РБ Лайпциг до полуфиналите на Шампионската лига малко след 33-ия си рожден ден. Той е най-младият треньор, достигнал до финалната четворка, надминавайки предишния рекорд на Дидие Дешан, който беше на 35 години, и го направи, като отстрани Атлетико Мадрид на Диего Симеоне, който дебютира като играч в годината на раждането на Нагелсман. Струва си също така да се припомни, че той всъщност е с месец по-млад от Лионел Меси.

2. В топ 5 на Байерн

Нагелсман подписа петгодишен договор в Байерн. Това, че мандатът му приключи едва 18 месеца след началото му, не трябва да означава, че е провал. Той спечели титлата в Бундеслигата през 2021/22 г. с три мача аванс, а по време на престоя си на "Алианц Арена" може да се похвали с рекорд от 2.16 точки на мач. Това го поставя в петицата на най-добрите наставници на Байерн за всички времена, изпреварвайки такива като треньора, спечелил требъл през 2012/13 г. - Юп Хайнкес, и тактика, триумфирал с Шампионската лига през 2000/01 г. - Отмар Хитцфелд.

3. Новатор

Хофенхайм е един от малкото клубове в света, които използват "Footbonaut", за да нагласят докосването и контрола на играчите си, но Нагелсман стигна още по-далеч в използването на технологиите в тренировките. Освен че използва безпилотни самолети, за да заснема движението на отбора си, той инсталира гигантска видеостена на основния тренировъчен терен.

Системата работи с четири камери - две от кула високо над полузащитната линия и по една зад всяка врата. Кадърът от всяка камера може да бъде показан на екрана по всяко време, а камерите се контролират от тренировъчния персонал, което им дава възможност да спират или превъртат кадрите, за да покажат на играчите определени интересни точки. Това дава възможност на Нагелсман да обясни ситуациите много по-подробно, като разполага с четири ъгъла.

4. Известни модели за подражание

Въпреки че Нагелсман посочва бившия треньор на Байерн Пеп Гуардиола като източник на вдъхновение, той признава, че някогашният шеф на Борусия Дортмунд Томас Тухел е оказал най-голямо влияние върху него. Докато е треньор на резервния отбор на Аугсбург през сезон 2007/08 г., Тухел възлага на Нагелсман задачата да разузнава предстоящите съперници.

"Това беше моят път към треньорството, обяснява Нагелсман. - Научих много от него".

Тухел беше също толкова вдъхновен за своето младо протеже.

"Той е много любознателен и трудолюбив млад треньор, каза той, когато Нагелсман получи работата в Хофенхайм. - Той се радва на изключителни успехи в младежкия футбол. Много съм щастлив за него и вярвам в него".

5. Тактическа гъвкавост

Двата сезона на Нагелсман с РБ Лайпциг се оказаха кошмар за "мениджърите на фентъзи" от Бундеслигата. Той обучи бившия си отбор да може да играе във всякакви различни формации - от трима или четирима отзад, до самотен нападател или без централен такъв.

Това е нещо, което все още прави отборите му изключително трудни за прогнозиране, както за наблюдателите, така и за противниците. Дори когато се публикуват съставите, понякога не е ясно какво точно възнамерява да прави с тези 11 играчи. И не се страхува да прави промени в началото на мачовете, както тактически, така и кадрови, когато разбере, че първоначалният план не работи както трябва. Малко са треньорите, които са способни да създават толкова гъвкави и разнообразни отбори.

6. Умник

Не е изненадващо, че във философията на игра на Нагелсман има нюанси на Тухел.

"Обичам да атакувам противниците в близост до собствената им врата, защото собственият ти път към вратата не е толкова дълъг, ако получиш топката по-високо", казва той.

"Харесва ми начинът, по който играе Виляреал, и те имат страхотен начин на трениране на младите играчи. Харесвам също така Барселона и Арсенал, както и работата на Арсен Венгер".

Нагелсман отдавна е дълбоко мислещ човек. Започва да учи бизнес, но вместо това прекъсва, преди да завърши бакалавърската си степен по спортни и тренировъчни науки. Сякаш това не е достатъчно, той получава оценка "А" в професионален треньорски лиценз, завършвайки втори в класа си след бившия треньор на Шалке Доменико Тедеско.

Нещо повече, "ноу-хауто" на Нагелсман в дубъла на Хофенхайм впечатлява германската футболна общност до такава степен, че той е избран за треньор на годината за 2016 г. Това допринесе и за това бившият шеф на РБ Лайпциг Ралф Рангник да го наеме за "червените бикове" навреме за кампанията 2019/20.

7. Болки от наранявания

Роден в баварския град Ландсберг ам Лех, Нагелсман играе за юношите на Мюнхен 1860. Докато бившите му съотборници Кристиан Траш и Фабиан Джонсън се утвърждават в Бундеслигата, контузия на коляното, получена малко след като се присъединява към Аугсбург, жестоко прекратява амбициите на Нагелсман да се присъедини към тях едва 20-годишен.

"Първоначално не исках да имам повече нищо общо с футбола, казва Нагелсман, който в кариерата си е бил защитник. - Беше много тъжно за мен, че трябваше да спра си толкова млад".

8. Таблицата на Нагелсман

Младият треньор-новобранец бе толкова очарован през първата година от мандата си, че германските медии започнаха да водят "таблица на Нагелсман", в която се изтъкваше как неговите резултати се съпоставят с тези на други клубове. Макар че повечето издания отдавна са се отказали от воденето на класацията, тя все още е впечатляващо четиво.

В продължение на 116 мача между дебюта му в 21-ия кръг през февруари 2016 г. и края на престоя му в Хофенхайм в края на сезон 2018/19 "синьо-белите" са спечели общо 191 точки. За да поставим това в контекст, само Байерн (279) и Дортмунд (228) са спечелили повече за същия период, а големи отбори като Байер Леверкузен (182), Борусия Мьонхенгладбах (170) и Шалке (158) са доста по-назад.

9. Стилен и в Европа

Нагелсман впечатляваше и при европейските вечери в Байерн, и то не само с модните си решения. Той спечели всичките 12 мача от груповата фаза на Шампионската лига, с което - като се прибавят и двата му мача с РБ Лайпциг в последните му континентални срещи, изравни рекорда на Луис ван Гаал. Отстранен на четвъртфиналите през 2021/22 г. от Виляреал, той напуска клуба преди поредния двубой от осминафиналите, след като организира победата с 3:0 над Пари Сен Жермен.

10. Обща цел

Успехът на Нагелсман обаче не му е дошъл до гуша. Всъщност е точно обратното. През октомври 2017 г. той стана първият старши треньор в световния футбол, който се присъедини към инициативата "Обща цел" - проект, в който футболистите заделят поне един процент от заплатите си в колективен фонд, управляван от базираната в Берлин неправителствена организация streetfootballworld.

Той се присъединява към колегите си от Бундеслигата Матс Хумелс, Серж Гнабри и Дани Олмо и други, които се присъединяват към благородната кауза.