Беларус и Иран се договориха за всеобхватно сътрудничество

Свят
12:54 - 13 Март 2023
1233
Беларус и Иран се договориха за всеобхватно сътрудничество

Президентът на Беларус Александър Лукашенко и иранският му колега Ебрахим Раиси подписаха пътна карта за всеобхватно сътрудничество между двете страни за периода 2023-2026 г. след преговорите в Техеран, съобщава БелТА.

По време на срещата Лукашенко увери иранския държавен глава, че Минск ще направи всичко необходимо за изпълнение на договореностите. "Можете да разчитате на нас", подчерта той.

Пътната карта предвижда всеобхватно сътрудничество между Беларус и Иран в политическата, икономическата, консулската, научната и технологичната област, както и в образованието, културата, изкуството, медиите и туризма.

Споразумението за разработване на документа беше постигнато по време на срещата между Лукашенко и Раиси в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество през септември 2021 г.

След разговорите в Техеран двете страни подписаха план за действие за отбелязване на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Беларус и Иран, междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на карантината и растителната защита, както и споразумение за екстрадиция на осъдени лица за по-нататъшно изтърпяване на присъдите им.

Страните измениха и междуправителственото споразумение за международен автомобилен транспорт от 4 февруари 1998 г. под формата на протокол.

Бяха подписани меморандуми за разбирателство между Министерството на културата на Беларус и Министерството на културата и ислямското ръководство на Иран, между съпредседателите на Беларуско-иранската комисия за икономическо сътрудничество в областта на търговията и между Държавния комитет по стандартизация на Беларус и Иранската национална организация по стандартизация.