Беларус обяви "внезапна инспекция" на тактически ядрени оръжия

Свят
17:59 - 07 Май 2024
1212
Беларус обяви "внезапна инспекция" на тактически ядрени оръжия

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че във въоръжените сили е започнала "внезапна проверка на транспортните средства" за пренасяне на нестратегически (тактически) ядрени оръжия. Александър Лукашенко е издал заповедта за извършване на проверката.

"Подразделението на оперативно-тактическия комплекс "Искандер" и ескадрилата самолети Су-25 са готови да изпълнят предвидените задачи", заяви министърът на отбраната Виктор Хренин. Той добави, че ще се провери "целият спектър от дейности от планирането, подготовката и използването на удари с тактическо ядрено оръжие".

Началникът на Генералния щаб на беларуските въоръжени сили Виктор Гулевич уточни, че по време на проверката "част от авиационните сили и средства са били преместени на алтернативно летище". След преместването на техническия персонал се планира да започне "отработване на подготовката за използване на нестратегическо ядрено оръжие", гласят думите му.

Според държавния секретар на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович ще се отработи и доставката на ядрени оръжия на транспортни средства. Той обясни решението за провеждане на инспекцията с "военно-политическата ситуация, най-вече около Беларус", пише "Медуза". Волфович поясни, че тази проверка е "планирана на фона на дейностите, провеждани от колегите от Руската федерация по използването на нестратегически ядрени оръжия, и синхронизирана с тях".

На 6 май руското Министерство на отбраната обяви, че от името на диктатора Владимир Путин е започнала подготовка за учения с цел "повишаване на готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни задачи". По време на ученията се планира да се отработят въпросите за „подготовката и използването на нестратегически ядрени оръжия“ с цел „безусловно гарантиране на териториалната цялост“ и „в отговор на провокативни изявления и заплахи на отделни западни официални лица“ срещу Руската федерация.

По-късно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че Министерството на отбраната е имало предвид изявленията на френския президент Еманюел Макрон и „британски представители“ за „готовността и дори намерението да се изпратят въоръжени контингенти в Украйна, т.е. на практика да се изложат войниците на НАТО пред руските военни“.

През юни 2023 г. Путин обяви, че Русия е разположила ядрени оръжия в Беларус. Той твърди, че с действията си Москва не нарушава Договора за неразпространение на ядреното оръжие, тъй като няма да предаде тези оръжия на Минск, а само ги разполага (под свой контрол) на беларуска територия. Наскоро Полша отвърна на тази провокация.