Лукашенко иска да има втора АЕЦ в Беларус

Свят
14:26 - 30 Април 2024
1220
Лукашенко иска да има втора АЕЦ в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че все така подкрепя изграждането на втора атомна електроцентрала в републиката, но засега властите обмислят това решение, предаде ТАСС.

"Засега обмисляме. Много ми се иска да построим втора [атомна] централа", заяви президентът по време на работно пътуване в Могильовската област, цитира го агенция БелТА.

Президентът отбелязва, че беларуското общество "очевидно вече е преодоляло постчернобилския синдром". Той подчерта, че е бил много притеснен, когато е вземал решение за строителството на БелАЕЦ. 

"Ние постъпихме правилно. Това е най-чистият вид енергия. Не само електричество. Исках да имам ново училище в Беларус. А това е образованието. Днес ние имаме свои собствени специалисти. А аз исках да науча беларусите да го правят", каза президентът. Лукашенко е сигурен, че е постъпил мъдро, като е построил БелАЕЦ въпреки всички критики и натиск от страна на Полша и Литва.

БелАЕЦ, разположена край град Астравец, Гродненска област, е построена по стандартния руски проект "АЕЦ-2006". Проектът е финансиран с руски държавен заем в размер на 10 млрд. долара.