Беларус потвърди пристигането на ЧВК "Вагнер"

Русия
16:49 - 14 Юли 2023
2269
Беларус потвърди пристигането на ЧВК "Вагнер"

Бойците на ЧВК "Вагнер" провеждат занятия с подразделения на териториалните войски на Беларус "като инструктори", твърди Министерството на отбраната на страната, цитирано от руската редакция на Би Би Си.

"Наборниците усвояват умения за придвижване на бойното поле и тактическа стрелба, придобиват знания по инженерна подготовка и тактическа медицина. Бойците на ЧВК "Вагнер" изпълняват ролята на инструктори по редица военни дисциплини", се казва в съобщението на пресслужбата на министерството.

В навечерието военният кореспондент на вестник "Комсомолская правда" Александър Коц каза, че вагнеровците вероятно са започнали да се преразпределят от полевите лагери. Според него в дълъг конвой без тежка техника, който се е движил по магистрала М4 към Москва, е имало автобуси с белоруски номера, "което косвено може да посочи дестинацията".

На 26 юни, след бунта на основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, руският президент Владимир Путин предложи на бойците от "групата Вагнер" да подпишат договор с Министерството на отбраната или други правоприлагащи агенции, да се върнат при семействата си или да заминат за Беларус.

Лидерът на Беларус Владимир Лукашенко заяви, че на вагнеровците е било предложено настаняване в бивши военни лагери.

Миналия петък съветникът на ръководителя на беларуското министерство на отбраната Леонид Касински уточни, че става въпрос за палатков лагер край град Осиповичи, Могильовска област, и призна, че наемниците все още не са пристигнали там. "Не, оперативните групи още не са пристигнали, не са идентифицирани, не са гледали. Мисля, че когато бъде взето окончателното решение от групата Вагнер дали да бъде разположена или не в Беларус, тогава те ще потърсят ", каза Касински.