Белгия е първият финалист на Евро 2020 след бой над Сан Марино, Русия също на крачка от финалите

Кипър спечели срещу Казахстан, само чудо може да помогне на островитяните да изместят Сборная

Спорт
08:57 - 11 Октомври 2019
2195
Белгия е първият финалист на Евро 2020 след бой над Сан Марино, Русия също на крачка от финалите

Отборът на Белгия си гарантира преди всички участието на Евро 2020! Третите в света разгромиха Сан Марино с 9:0 в среща от група “I” и вече няма как да бъдат изместени от едно от първите две места. За тях това ще са шести европейски финали в историята.

Категоричният успех срещу най-слабия съперник беше очакван, а момчетата на Роберто Мартинес го украсиха с куп голове. Гостите успяха да опазят мрежата си цели 28 минути, след като в рамките на 17 до края на първата част инкасираха цели шест. Ромелу Лукаку даде тон за головата вихрушка, а след него до края на мача се разписаха още Насер Шадли, пак Лукаку, Тоби Алдервейрелд, Юри Тилеманс, Кристиан Бентеке, 18-годишният Юри Вершарен от дузпа и Тимоти Кастане, а съперникът си вкара и един автогол чрез Кристиан Броли.

В другите двубои от групата Русия разби Шотландия с 4:0 у дома, а Кипър надделя с 2:1 над Казахстан като гост. Така “сборная” има 8 точки преднина пред кипърците и се нуждае само от 2 точки, за да последва белгийците.

Отборът на Станислав Черчесов вкара всички попадения във вратата на гостите през второто полувреме, като на два пъти точен беше Артьом Дзюба, а по веднъж се разписаха Магомед Оздоев и Александър Головин.

Шотландците са на пето място с едва 6 точки и нямат никакви шансове за едно от първите две места.

Това беше втора победа за Русия над “гайдарите” в квалификациите. Преди няколко седмици двата отбора се срещнаха в Единбург и гостите се наложиха с 2:1. На “Лужники” интрига имаше само до почивката, макар че руснаците отправиха 10 удара, а Шотландия - нито един.

Следващият мач на руснаците е като гост на Кипър, а Шотландия ще приеме аутсайдера Сан Марино.

От своя страна Кипър обърна Казахстан от 0:1 до 2:1 като гост в първата среща от седмия кръг на европейските квалификациите в група “I”, с което излезе еднолично на трето място с актив от 10 точки.

Казахстан направи много силно първо полувреме на стадиона в Нур-Султан и поведе с 1:0 след попадение на Teмирлан Ерланов в 34-ата минута. Домакините пропуснаха да вкарат още и после съжаляваха, защото след това гостите се преобразиха. В 73-ата Пиерос Сотириу изравни с глава, а в 84-ата съотборникът му Николас Йоану донесе успеха на Кипър.