Белгия, Нидерландия и Люксембург с натиск върху Полша

Финансовите санкции биха били приемливи като последно решение

ЕС
11:51 - 22 Октомври 2021
1701
Белгия, Нидерландия и Люксембург с натиск върху Полша

Лидерите на трите страни от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) бяха сред онези, които оказаха натиск върху Полша по проблеми, свързани с върховенството на правото на срещата на високо равнище на ЕС, която в момента се провежда в Брюксел.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че основният проблем е независимостта на съдебната власт, а не самото решение на Конституционния съд на Полша, според което полското право има примат пред европейското право.

"Много е трудно" да се види как Полша може да получи големи парични суми от ЕС от общия план за възстановяване от пандемията, ако този проблем не бъде уреден, предупреди Руте.

От своя страна белгийският премиер Александър де Кро подчерта, че да се възползваш от предимствата на членството в ЕС означава да приемеш общи правила. "Не можеш да принадлежиш към клуб и да казваш, че правилата не принадлежат на мен", изтъкна той.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел вадноя, че ще бъде срамно, ако Полша отстъпи само тогава, когато се стигне до пари. Финансовите санкции биха били приемливи като последно решение, отбеляза Бетел, но диалогът за намиране на съвместни решения би бил за предпочитане.