Белгия премахва и последните противоепидемични ограничения

Прекратява се задължението за носене на маски в обществения транспорт и в аптеките

ЕС
11:38 - 20 Май 2022
1831
Белгия премахва и последните противоепидемични ограничения

От началото на следващата седмица в Белгия отпадат и последните ограничения, въведени заради пандемията от COVID-19, съобщиха местни медии. Ще се запази единствено изискването за носене на маски в чакалните пред лекарските кабинети, както и в болниците.

Прекратява се задължението за носене на маски в обществения транспорт и в аптеките, което в последните седмици рядко бе спазвано. Белгийският министър на транспорта Жорж Жилкине поясни, че повече няма да се изисква маска и във влаковете и самолетите, но това са мерки, преценявани допълнително от превозвачите.

Занапред спира действието на законодателството, с което бе въведен COVID сертификат. Жилкине уточни, че при нужда може да бъде взето решение за възстановяване на тази мярка, на фона на опасения на други представители на управляващите, че наесен може да се появи нова епидемична вълна и отново да се наложи реимунизация. Премахва се изискването някои от пътуващите до Белгия предварително да попълват формуляр, в който се посочват здравният им статус, адресът на пребиваване в страната и други лични данни.

Местните здравни власти съобщиха, че за последната седмица се наблюдава спад от 16 на сто в броя на заразените с COVID-19, до 3701 души. В болница с новото заболяване са 1513 души, от които 106 са в спешни отделения.