Белград и Скопие изграждат скоростна жп линия, пускат разклонение и през България

Новини
14:07 - 23 Юни 2023
2945
Белград и Скопие изграждат скоростна жп линия, пускат разклонение и през България

Правителствата на Северна Македония и Сърбия водят активни преговори за изграждането на железопътна високоскоростна линия, която ще свързва Ниш със Скопие.

Това заяви сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, цитиран от eKapija.

Според информацията, двете страни вече имат план за осигуряване на средства за реализацията както на този проект, така и на други инфраструктурни проекти, касаещи пътища и железопътни, според уебсайта на министерството.

"Планът ни беше да направим нашите 135 километра от Ниш до Прешево. Сега влизаме в проект с правителството на Северна Македония, което има около 50 километра собствена линия до Скопие, защото тази железопътна линия ще има смисъл, ако е Ниш-Скопие. Би било добре да отиде и в Прешево, но въпросът е да свързваме големите градове", коментира Весич.

Това е първият европейски проект между Северна Македония и Сърбия. 

Проектът е нарича европейски, защото чрез връзката между Ниш и Скопие, столицата на Северна Македония ще се свърже с Белград, Нови Сад и Будапеща.

Железопътна линия до България

Що се отнася до България, вече се подготвя нова железопътна линия, която ще свързва пристанище Видин със Зайчар и Неготин. Според плановете, линията може да се свърже с тази между Ниш и Скопие.

"Разбрали сме се с България за съвместна кандидатура и опит за получаване на европейски средства за тази железница.

Предстои да започне реконструкцията на железопътната линия Ниш-Димитровград", заяви Горан Весич.

Остава да се установи връзка и с Румъния. Вече се подготвя работата по магистралата Белград-Врашац към румънската граница, както и реконструкцията на жп линия между двете локации.