Белият дом предупреди Китай да не помага на Русия

Кремъл своевременно отговори, че Москва не е искала помощ от Пекин

САЩ
12:09 - 15 Март 2022
1264
Белият дом предупреди Китай да не помага на Русия

Съединените щати заплашиха със "значителни последици" за Китай в случай на стъпки, насочени към нарушаване на санкциите на САЩ, наложени срещу Русия заради Украйна. Това съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Тя е била помолена да коментира какви точно ще бъдат последствията за Пекин, ако започне да помага на Москва да заобикаля американските ограничения.

"Няма да навлизам в конкретни подробности за тези последици. Ако те предоставят на Русия военна или друга помощ, която, разбира се, нарушава санкциите или подкрепя руските военни усилия, тогава това ще доведе до значителни последици. Що се отнася до това как изглеждат конкретните мерки, ние ще се координираме с нашите партньори и съюзници, за да вземем това решение", каза Псаки и добави, че САЩ ще следят отблизо ходовете на Китай по отношение на Русия.

Държавният департамент в понеделник не отрече възможността да бъдат наложени санкции срещу Китай за сътрудничество с Русия.

На брифинг за журналисти ръководителят на пресслужбата на американското дипломатическо ведомство Нед Прайс заяви:. "Няма да съобщаваме до какво може да доведе това. Очевидно в момента не искаме да разглеждаме подобно предположение", каза дипломатът.

"Това е много ясен случай на две автокрации, които искат да видят света по-затворен, по-малко отворен, по-малко свободен, да обединят усилията си и ние отблизо наблюдаваме каква форма може да приеме подобно сътрудничество", аргументира се Прайс.

От Пентагона също излязоха с подобни изявления и заплашиха Китай с "последствия"

В понеделник американски и британски медии съобщиха, че Русия е поискала от Китай да й предостави военна техника за войната в Украйна, както и икономическа помощ, за да може да понесе ударите на санкциите.