Белобрадова: МС да окаже натиск за правата на българите в СМ

Новини
15:18 - 20 Януари 2023
1782
Белобрадова: МС да окаже натиск за правата на българите в СМ

Българското правителство да окаже натиск над европейските институции и македонските власти за опазване на човешките права на българите в Северна Македония.

Това поиска в декларация от парламентарната трибуна Елисавета Белобрадова от името на "Демократична България".

Тази нощ един българин е бил пребит в Охрид, Северна Македония. Ужасен акт на насилие, който се очакваше да се случи от всички, които са запознати с положението на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония, каза Белобрадова.

В качеството ми на зам.-председател на комисията по политиките на българите извън страната получавам постоянни сигнали за уволнения, заплахи и тормоз над нашите сънародници. В тази връзка още вчера изпратих писмо до премиера, министерството на външните работи и посланика ни в Скопие, което изпревари инцидента с часове, което показва, че имаме реален проблем. Нека си го кажем: няма подкрепа от страна на институциите за българите, защото няма вложени никакъв ресурс, няма правна помощ, няма към кого да се обърнат.

Ситуацията, в която са поставени македонските българи дава възможност на политици да отправят поредните антиевропейски призиви, както повелява проруската политика за разединени Балкани, каза още депутатката.

Тя обясни още, че българите в РСМ познават добре историята и са най-големите поддръжници на Европейския съюз, както и че пренебрегването на тези инциденти показва, че страната не е готова да се изправи пред това във външната ни политика.

Един ден провокациите ще минат границите и ние няма да сме готови за това, което целят. Най-голямото опасение е, че пасивността на изпълнителната власт не е случайна. Надигане на антиевропейски настроения, липса на политики, каза тя.

Така тя настоя от името на ДБ българското правителство да предприеме всички възможни мерки да се окаже натиск върху европейските институции и македонските власти за опазване на човешките права на българите в РСМ с всички средства.