Бензинът в САЩ удари нов рекорд за всички времена

Средната цена на галон гориво на дребно достигна 4,374 долара във вторник

Новини
13:44 - 10 Май 2022
2860
Бензинът в САЩ удари нов рекорд за всички времена

Глобалните запаси от горива намаляват, тъй като търсенето се е възстановило до нивата преди пандемията

Цените на бензина на дребно в САЩ се повишиха и удариха нов рекорд за всички времена, надминавайки този, поставен през март, съобщава Ройтерс. Причината е борбата между световните рафинерии, която доведе до покачване на цените преди летния сезон.

Средната цена на галон (прибл. 3,8 литра - б.р.) бензин на дребно достигна 4,374 долара рано във вторник, според Американската автомобилна асоциация, надминавайки предишния рекорд от 4,331 долара.

От 30 март фючърсите на петрол „Брент“ са загубили 7%, но фючърсите на бензина са нараснали с 9,4% и са достигнали рекорд за галон от 3,7590 долара.

Затварянето на рафинериите, поради планирана поддръжка и непланирани сътресения, повишиха цените на горивата. Глобалните запаси от горива намаляват, тъй като търсенето се е възстановило до нивата преди пандемията. Доставките се затегнаха допълнително след нахлуването в Украйна и последвалите санкции срещу Русия от САЩ и ЕС. 

Светът е загубил 1 млн. барела капацитет за рафиниране и 1,5 млн. барела петролни доставки след пандемията, изчисли Майк Дженингс, главен изпълнителен директор на HF Sinclair Corp.

„Това са 2,5% от световното потребление... това е голяма цифра“, каза Дженингс.


През пролетта рафинериите дават приоритет на производството на бензин преди идването на по-топлото време, когато шофирането се ускорява. Но през последните седмици те увеличиха производството, за да задоволят търсенето на реактивно гориво и дизелово гориво в Европа, Латинска Америка и САЩ, тъй като западните санкции срещу Москва ограничиха руския износ.

Дизеловото гориво в САЩ достигна рекорд от 5,45 долара за галон.

Какво се случва по света?

Все пак цените на горивата в Съединените щати остават значително по-ниски, отколкото в други големи потребители като Обединеното кралство, Япония и Франция, където по-високите данъци увеличават цената на горивото.

Запасите от бензин в САЩ са намалели с 3% на годишна база до 228,6 млн. барела.