Бербатов обяви: Приключих с футбола

Можех да продължа до 43 г. в България, но се отказах, разкри футболната звезда

У нас
17:29 - 19 Септември 2019
11261
Бербатов обяви: Приключих с футбола

Димитър Бербатов обяви днес официално края на футболната си кариера. От години Митко не играе, но днес бе деня, в който оповести намерението си да окачи бутонките.

„Дойде моментът да кажа, че приключвам с футбола. Всъщност, той дойде по-рано, но сърце не ми даваше да го призная. Честно казано играе ми се още. Аз съм на 38 г., в България бих могъл да играя до 43 г. Но си прецених плюсовете и минусите, премерих риска и взех решението да се оттегля”, обясни Бербо в ефира на „Дарик”.

За последно Митко игра през пролетта на 2018 г. в индийската лига за отбора на Керала Бластърс. Последният му официален мач бе на 23 февруари срещу Ченайин. Оттогава бившият капитан на националния отбор стоя без отбор, но все не слагаше края на активната си кариера.

Димитър Бербатов се превърна в най-успешния футболист на България през последните 15 години. Той e юноша на Пирин (Благоевград), а трамплинът му за големия европейски футбол е ЦСКА. От „Армията” Бербо премина в Байер Леверкузен. Последва трансфер в Тотнъм, а след това върхът в кариерата дойде в Манчестър Юнайтед през лятото на 2008 г., когато счупи трансферния рекорд на клуба със сделка за 30,75 млн. паунда.

Бербатов игра футбол на най-високо европейско ниво, а през 2011 г. стана голмайстор на Английската Висша лига с екипа на Манчестър Юнайтед

След пика си на "Олд Трафорд" Бербатов игра във Фулъм, Монако и ПАОК, за да завърши в Индия. Изиграва 605 мача и вкарва 243 гола на клубно ниво. Носител е на рекордните седем награди за футболист №1 на България. С националната фланелка има 78 срещу с 48 попадения, преди да се откаже през 2012 г. заради конфликт с хора от ръководството на БФС.

В 20-годишната си кариера той стана и най-богатият наш футболист, като заработи приблизително 45 млн. евро само от заплати. 

Днешната дата е доста специална за нападателя – на 19 септември 2009 г. той вкара хеттрик за Манчестър Юнайтед срещу големия съперник Ливърпул за победата с 3:2 в мач от Висшата лига.

Снимка: lap.bg