Бербок: Путин разрушава собствената си страна

Новини
21:26 - 27 Юни 2023
4239
Бербок: Путин разрушава собствената си страна

Проваленият бунт в Русия през уикенда показва, че президентът Владимир Путин разрушава собствената си страна, заяви днес германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

Бербок каза това по време на свое посещение в Република Южна Африка (РЮА).

Министърката на външните работи на РЮА Наледи Пандор заяви, че опитът за метеж в Русия няма да повлияе на усилията на африкански страни да посредничат между Москва и Киев за слагане на край на войната в Украйна.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса и други африкански лидери посетиха този месец Русия и Украйна в рамките на мирна мисия.

Пандор уточни, че посещенията този месец на африканската делегация в Киев и Москва ще бъдат последвани от още такива срещи през идните седмици, за което са изразили съгласието си лидерите на Русия и Украйна.

Германия и РЮА искат да разширят двустранното си сътрудничество въпреки различията помежду им по отношение на Русия.

Пандор посрещна Бербок топло - с усмивка и целувки по двете бузи.

Южноафриканската министърка подчерта, че отношенията на страната ѝ с Германия са "много важно стратегическо партньорство", като изтъкна, че двете страни си сътрудничат в сферите на икономиката и туризма, както и в борбата срещу климатичните изменения и в справянето с последиците от пандемията от ковид.

Германия отправя критики срещу нежеланието на РЮА да заеме ясна позиция във връзка с войната в Украйна. Южна Африка следва политика на неутралитет по отношение на този конфликт.

Аналена Бербок обаче благодари на южноафриканския президент Рамапоса за усилията му, насочени към постигането на мир в Украйна.