Без цигарен дим в заведенията в Австрия от 1 ноември

Бяха приети още закони – пълната забрана на употребата на глифосат и използването на пластмасови торбички

Свят
11:11 - 04 Юли 2019
1888
Без цигарен дим в заведенията в Австрия от 1 ноември

Вторник, 2-ри юли, се оказа изключително ползотворен за австрийския парламент. В рамките на един ден бяха приети изключително важни закони – от пълната забрана на употребата на глифосат в Австрия и използването на пластмасови торбички до въвеждане на дълго чаканата забрана на тютюнопушенето във всички заведения, включително в добилите популярност шиша барове и електронните цигари.

Всички парламентарни партии, с изключение на Партията на свободата, гласуваха за въвеждане на ограничение за пушене на обществени места, където се произвеждат, преработват или консумират храни и напитки. В градините към заведенията обаче ще може да се запалва цигара.

Новият закон идва 18 месеца след като вече бившето коалиционно правителство на Народната партия и Партията на свободата отмени приетите от парламента промени в Закона за тютюнопушеното, които налагаха пълно ограничаване на цигарите на ресторанти и кафенета.

През пролетта на 2015 година австрийският парламент най-после прие забрана за пушене в заведенията, която трябваше да влезе в сила през май 2018 г. Още тогава лидерът на Партията на свободата и сам страстен пушач Хайнц Кристиан Щрахе се закани, че, ако партията му спечели изборите през 2018 г., той ще отмени този закон. И го направи. Забраната бе отменена седмици преди да влезе в сила с гласовете на Народната партия и Партията на свободата.

Последваха протести от страна на лекарите и неправителствени здравни организации, а петицията „Don’t smokе” бе подписана от близо 900 000 човека. Те обаче не успяха с нищо не променят ситуацията,

Скандалното видео „Ибица” с председателя на Партията на свободата Хайнц Кристиан Щрахе и последиците от него, а именно „развод” между тюркоазената Народна партия и синята Партия на свободата, доведоха до нови избори през септември 2019 г.

Сега депутатите от партията на Себастиан Курц заеха друга позиция и подкрепиха пълната забрана за пушене в заведенията и дадоха да се разбере, че гласуването им миналата година е било изцяло под натиска на коалиционния партньор.

Председателката на Социалистическата партия Памела Ренди-Вагнер, бивш министър на здравеопазването, определи този ден като „ден на политическа радост” и подчерта, че по този начин може да се работи за подобряване на здравето на стотици хора.

На свой ред бизнесът, засегнат от забраната за тютюнопушене, изрази недоволството си. Търговската камара във Виена излезе с изявление, в което се казва, че новият закон ще засегне близо 250 заведения във Виена и 6 000 служители, а в цяла Австрия – около 500 шиша бара и 10 000 работещи в сферата. Предупреждава се и за потенциален конфликт заради шума от излизащите да пушат пред заведенията и живеещите наоколо жители.